1 35
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Možete li da zamislite kakav je uticaj mora na  mozak?

FIXGEHALT

To neizmjerno plavo prostranstvo koje pokriva gotovo 80 posto naše planete je izuzetno, surovo, romantično i duboko mjesto.

Ovo posebno mjesto za ljude je u stvari mnogo više od običnog bazena sa slanom vodom, prenosi ddl.rs.

Brojni uticaji

Prva stvar koja je sigurna je da su efekti mora na našu psihu, generalno, vrlo pozitivni.

LIDER

Romantična osjećanja i želja za slobodom koja nas nadahnjuju nisu za potcjenjivanje, zaista ih je nauka podržala i opravdala.

​More izaziva divljenje kod čovjeka

Nekoliko psihologa sa univerziteta u Stanfordu sprovelo je studiju o efektima mora na ljudski mozak. Jedan od zaključaka do kojeg su došli je da osjećaj neizmjernosti koji projektuje izaziva stanje dubokog divljenja i strahopoštovanja u našoj psihi.

U stvarnosti, ovaj proces stvara osjećaj blagostanja u nama. Ovo je čudna činjenica, s obzirom da bi nas tako neizmjerna stvar mogla ubiti samo snagom talasa.

Iz tog razloga, more radikalno mijenja naše mentalne obrasce i našu sposobnost donošenja odluka, na primjer, pomaže da budemo velikodušniji.

Kao da ovo nije dovoljno, naša percepcija vremena takođe varira, izgleda da teče mnogo sporije ili je čak zaustavljeno.

More i meditacija

Pozitivni efekti mora na um  je mnogo. Meditacija je predačka tehnika za koju se široko pokazalo da ima duboku korist za ljudski mozak. Meditativno stanje pojačava stimulaciju moždanih talasa, koji se čak mogu i promijeniti.

U ovom slučaju su talasi mora zaduženi za indukovanje stanja pažljivosti.

Zvuk mora i njegov vizualni efekat sposobni su da osiguraju da alfa talasi mozga, povezani sa naporom, ali i opuštanjem i mirovanjem, čine da sve oko nas nestane.