Portal 072info

Kako bh. građani mogu doći do besplatnih parcela u bajkovitom njemačkom Otenštajnu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednje vrijeme u BiH je aktuelna priča o odlasku naših građana medicinske struke u zemlje zapadne Evrope, naročito Njemačku. No, činjenica je da sve više ne samo uglavnom mladih medicinara nego i bh. građana svih starosnih struktura i zanimanja želi napustiti zemlju.

Vidljivo je to iz brojnih oglasa na koji se građani BiH prijavljuju putem stranih internetskih portala, ali i sve većeg broja agencija u našoj zemlji koje se bave posredovanjem pri odlasku cijelih porodica uglavnom u Njemačku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Besplatne parcele 

Tako su mediji nedavno prenijeli da je njemačka firma 4U@work zabilježila ogromno interesiranje osoba u potrazi za poslom izvan granica Bosne i Hercegovine. Oni su naveli da je u decembru prošle godine više od 100 porodica odlučilo svoju bolju budućnost potražiti u Njemačkoj, a tvrde da je, osim medicinara, za posao u inozemstvu zainteresiran i znatan broj kvalificiranih kuhara i mesara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedavno je u regionu aktuelizirana i priča o selu Otenštajn, koje je prije godinu i po pozvalo mlade bračne parove s djecom i ponudilo im besplatno zemljište kako bi se naselili u tom živopisnom mjestašcu koje se zbog sve starije populacije odlučilo na ovaj potez.

stranica-selo-otenstajn

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faksimil internetske stranice Općine Otenštajn: Oglas o načinu dobivanja zemljišta

Ovu informaciju ranije je Ambasada Njemačke u Sarajevu potvrdila i tekstom na svojoj internetskoj stranici u kojem je pojasnila da svi oni koji bi eventualno dobili ponuđeno zemljište moraju u periodu od tri godine graditi na parceli i snositi troškove priključaka.

Šest kuća 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pri tome su naglasili da ti priključci, poput onih za vodu, kanalizaciju, struju, plin, telefon, pristupni put… nisu nimalo jeftini. Također, napomenuli su i da u tom mjestu i okolici ima dosta slobodnih radnih mjesta, ali da radna dozvola može biti izdata samo ako diploma o završenoj stručnoj spremi stečena u BiH bude priznata u Njemačkoj. Posebno je napomenuto da se posjedovanjem građevinske parcele u toj zemlji ne ostvaruje pravo na boravišnu dozvolu.

Danas, godinu i po nakon objave oglasa u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, kako su rekli za „Avaz“, nemaju informacije je li se neko od bh. državljana odselio u Otenštajn i dobio besplatnu parcelu.

oglas-za-zemljiste-u-njemackoj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faksimil internetske stranice Ambasade Njemačke u BiH: Ranije pojasnili o čemu se radi

Kontaktirali smo Općinu Otenštajn, ali nakon neuspješnih pokušaja telefonskim putem, još čekamo odgovor na naš pisani upit o tome je li se na njihov poziv odazvao neko od građana BiH ili regiona i jesu li možda postali novi stanovnici tog mjesta. U međuvremenu, uspjeli smo nezvanično saznati da se u Otenštajnu upravo na šest parcela grade kuće, ali i da su svi vlasnici njemački državljani.

Išli bi Edin, Sanja, Aleksandar…

stranica-o-parcelama

Faksimil stranice na kojoj je objavljen tekst o parcelama u Otenštajnu: Zainteresirani komentatori i iz BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U komentarima na još aktuelne tekstove na internetu o besplatnom zemljištu u Otenštajnu za mlade bračne parove s djecom dosta je onih koji su iz BiH i regiona. Tako osoba koja se predstavlja kao Edin na njemačkom jeziku piše da ima 33 godine, da je oženjen, da dobro poznaje njemački jezik i da bi se rado doselio u to mjesto.

I Sanja, koja piše da je iz Bosne i da ona i suprug imaju dvoje djece, izrazila je želju za selidbom u Otenštajn. Istu želju za selidbom naveo je i jedan Aleksandar. Osoba koja se predstavila kao Enis iz Prijedora sve ih je uputila da ne pišu svoje želje u komentarima, nego da se obrate direktno toj općini putem e-mail adrese koju je i naveo.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ 

Autor: S. D. – Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME