7E85EDC7 244B 4760 AD77 531DE4204D37
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Nogometna reprezentacija Francuske je aktuelni svjetski prvak s izuzetno kvalitetnim igračima od kojih veliki broj njih ima dvojna državljanstva te priliku da biraju za jednu od dvije selekcije odakle su rođeni ili su porijeklom.

Jedan takva država, odnosno otočje u Antilima u Karipskom moru je Gvadalupa koja bi definitivno imala fanatstičnu ekipu da se igrači koji imaju njeno državljanstvo nisu odlučili ipak igrati za Francusku.

Prva zvijezda tog tima bio bi ofanzivac Bayerna Kingsley Coman koji se rodio u Parizu, ali ima porijeklo s Gvadalupe te i državljastvo ove otočke državice.

Selekcija Gvadalupe imala bi zaista sjajan napad s igračima koji potiču s njene teritorije pa bi ga hipotetički činili Anthony Martial (Manchester United), Alexandre Lacazette (Arsenal) i Marcus Thuram (Borussia M.).

Zamišljeni tim Gvadalupe (Foto: Instagram)
Zamišljeni tim Gvadalupe (Foto: Instagram)

Ofanzivno bi igrao još Allan Saint-Maximin iz Newcastlea, dok bi u sredini terena igrali Alexis Claude-Maurice iz Nice i njegov saigrač Khephren Thuram.

U odbrani bi igrali Jerome Roussillon iz Wolfsburga, njegov saigrač Maxence Lacrois te još jedan igrač iz Nice Andy Pelmard. Jedini igrač u zamišljenoj startnoj postavi kojem je prvo državljastvo Gvadalupe, a drugo Francuske, je golman Amiensa Yohann Thuram.

Inače, Gvadalupa je samostalna administrativna regija i prekomorski departman Francuske s prefekturom u Basse-Terrei. Zajedno s Martinikom koji se nalazi oko 150 km na jugu i Francuskom Gvajanom koja se nalazi na sjeveru Južne Amerike čini Francuske Departmane Amerike. Gvadalupa je jedna od sedam ultraperifernih regija Evropske unije.