Kako bi se rusko-ukrajinska kriza mogla preliti na Balkan?

FCFE04C3 9EF8 4977 89C4 12D0768F183B

Stručnjak za geopolitiku prof. Vlatko Cvrtila u Točki na tjedan analizirao je rusku invaziju u Ukrajini. Komentirao je, između ostalog, kako rusko-ukrajinska kriza može utjecati i na Balkan.

“Sad smo u nekoj verziji Hladnog rata 2.0. Znamo kako je Hladni rat funkcionirao. Osim što su bile suprostavljene ideologije, politike, svaka strana je nastojala ostvariti svoje interese i na nekim nedefiniranim teritorijima u svijetu. To su teritoriji gdje se vode tzv. proxy ratovi. Zapadni Balkan, odnosno ova naša regije je jedno od tih područja, a postoji još jedno gdje bi Putin nastojao eventualno sabotirati ona nastojanja Zapada koja bi ga maksimalno okružila”, rekao je Cvrtila pa nastavio:

“Najveća zabrinutost je što bi se potencijalno moglo događati ovdje kod nas u regiji s obzirom da postoje države i političke strukture koje su jako naklonjene Putinu i Rusiji, a tu prije svega mislim na Srbiju, ali i na BiH gdje Dodik već šest mjeseci ozbiljno trese BiH u smislu najave izlazaka onih institucija koje su utemeljenje Daytonom, a Dayton je zaustavio rat.”

Cvrtila je komentirao i hoće li jedna od posljedica ruske invazije biti i formiranje europske vojske. “Nisam optimist da će to ići jako brzo, ali da će biti određenih strateških pomaka, to sigurno hoće.”

N1

FMjud8VXoAIBTPM 1
Prethodni članakProcurile snimke čečenskih vođa: Dok je Putin demantirao da se sprema invazija, oni su je pomno pripremali 
Sljedeći članakTražila 1.200 KM platu, “napali je”, pa im odgovorila: ‘Ne čudite se kada vam kasni plata!