Kako biti jedan od 600.000 radnika za Njemačku

Ponuda Njemačkog zavoda za zapošljavanje koji traži čak 600.000 novih radnika, jeste primamljiva za građane ali, ipak, cilj nije lako postići.

Naime, potrebno je ispuniti niz uslova, ali i potrošiti određenu svotu novca, kako biste se zaposlili u nekoj od njemačkih firmi.

Za zaposlenje u Nemačkoj potrebno je da građani nađu poslodavca, zatim da im poslodavac obezbijedi radnu dozvolu, te nakon toga da dobiju boravišnu dozvolu (radnu vizu)

Neophodno da prije nego što pokušate da se domognete posla provjerite i da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Njemačkoj, a ako je to slučaj, slijedi vam prikupljanje dokumentacije

Vrsta dokumentacije može da varira od poslodavca do poslodavca, ali za radnu dozvolu će svakako trebati kopija putne isprave, prevod diplome, dokaz o radnom stažu, dokaz o poznavanju jezika

Primamljiv posao, naravno, nije lako dobiti, a prije nego što počnete da zarađujete, neizostavni su i troškovi. Oni se odnose na prevod dokumenata na njemački jezik, odnosno usluge sudskog tumača.

U pravilu se uvijek dostavljaju ovjerene kopije, pa i to iziskuje određene troškove.

Troškovi vađenja radne dozvole su u potpunosti na poslodavcu.Jedan od troškova je i sama potraga za poslodavcem ukoliko se radnik odluči da ode u Njemačku i tamo traži posao.

Poslodavca možete pronaći i na veb-portalima, kao što je portal Savezne agencije za rad Nemačke (www.arbeitsagentur.de).

S obzirom na to koliko se ovde malo zarađuje, sindikalci ističu da interesovanja za rad u Njemačkoj ima.

U Njemačkom zavodu za zapošljavanje (BA), u septembru, oglašeno je 600.000 radnih mjesta, čak 81.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.