Kako će biti raspodijeljen novac MMF-a: Nova kriza na pomolu?

snapshot 13
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hoće li pomoć MMF vrijedna preko 600 milijuna maraka za sanaciju šteta od koronavirusa pomoći bh. društvu ili ga uvesti u novu krizu? Još nema jasnih smjernica kako će se novac raspodjeliti, a Centralna banka BiH još čeka instrukciju Ministarstva financija BiH.

Dva su načina najizvjesnija. 600 miliona KM koje je na račun u CBBH Bosni i Hercegovini uplatio MMF moglo bi biti raspoređeno tako da jednu trećinu dobije RS, a preostale dvije Federacija BiH.

Drugi način je, kako kaže član Predsjedništva Milorad Dodik, da RS dobije 38%.

“Odluka o raspodjeli sredstava vezano za vrijeme pandemije postoji, i vi znate od ranije da postoji, sad ja ne znam 38% RS, 1-2% Brčko, ne znam tačno ostalo naravno FBiH. To je osnov, ili će to zapasti u probleme”, kazao je Dodik.

Iz Stranke demokratske akcije poručuju RS od MMF-a neće dobiti ni jednu KM više nego što mu pripada:

“Jasno da raspodjelu tih sredstava treba vršiti na osnovu Memoranduma o razumijevanju iz 2016., odnosno na način da Federaciji pripadaju dvije trećine, a entitetu RS jedna trećina ukupnog iznosa.”

Dogovor postignut prošle godine

Dogovor koji Dodik pominje postignut je prošle godine, i to uz pomoć Delegacije EU i ambasade SAD. Tada su predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i sam Dodik dogovorili podjelu koju Dodik pominje. No da li taj dogovor važi i za nekreditna sredstva MMF-a?

“Lideri političkih stranaka bili su u prilici da postignu saglasnost oko raspodjele sredstava – tu govorim ne samo o kreditnom aranžmanu sa MMF-om, već i o značajnim sredstvima koja će osigurati Evropska unija kroz makrofinansijsku pomoć. I u naredim danima trebamo nastaviti u ovom duhu zajedništva i usaglašenog djelovanja”, izjavio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Ministarstvo finansija BiH još uvijek nije dostavilo instrukciju kako raspodjeliti novac Centralnoj banci na čijem računu leži novac MMF-a.

Analizu slučaja, putem Facebooka objavio je bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, poručivši da je “čovjek je bez dolaska na posao odlučio da Federaciji uzme 30 miliona KM pomoći.”

“Gromoglasna šutnja lidera vladajuće koalicije, iz SDA, DF i HDZ-a, ostavlja sumnju da li je pred nama ponovo populistička i površna dreka bez ikakvih rezultata i sa daljim urušavanjem institucija ili profesionalna i patriotska akcija koja će Dodika vratiti u institucije i ne dozvoliti mu da ponovo RS dobije više nego što joj pripada”, istakao je Lagumdžija.

Kako postići dogovor bez predstavnika RS u institucijama BiH?

“Onog trenutka kada je u pitanju raspodjela plijena, kada se radi o raspodjeli interesnih zona, kada se radi o raspodjeli javnih dobara onda sve te priče padaju u vodu i vrlo lako se ljuti politički neprijatelji dogovre kada treba raspoređivati novac”, smatra Tanja Topić, politička analitičaraka.

Iz MMF-a, koji je novac, 308 miliona evra, uplatio prije tri dana poručuju raspodjela novca je interno pitanje o kome odlučuju vlasti u BiH, pružiće savjet kako utrošiti novac, ali ukoliko se utvrde zloupotrebe na građanima je da drže lidere odgovornim.

GODISNJICA
MARKETING