Kako će izgledati budući Dom naroda FBiH

Podijelite članak
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj će sjednici izvršiti potvrđivanje izbora za Dom naroda

Kontaktirajte nas: redakcija@072info.com
Parlamenta FBiH čime će se steći uslovi za održavanje konstituirajuće sjednice tog federalnog zakonodavnog tijela.

Kako saznaje Anadolija, ukoliko do sutra ne bude uložena žalba na odluku CIK-a BiH o preraspodjeli mandata iz određenih kantona bit će potvrđen izbor svih do sada 55 izabranih delegata iz deset kantonalnih skupština.

Do srijede nije bilo uloženih žalbi, a CIK BiH je za pet mandata donio pojedinačne odluke o utvrđivanju rezultata izbora tako da bi se eventualna žalba koju je moguće uložiti još danas odnosila samo na pojedinačne kandidate.

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 delegata i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam delegata iz reda ostalih.

Naime, i nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH o preraspodjeli mandata unutar FBiH Klub Srba u Domu naroda Parlament FBiH brojaće 14 delegata od propisanih 17. Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

Analiza Anadolu Agency rađena na bazi do sada izabranih 55 delegata pokazuje da će u budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH egzistirati delegati koji dolaze iz čak 14 političkih partija.

Najviše delegata imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 delegata te treća SDA sa devet delegata.
Po tri delegata imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog delegata imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura delegata po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog delegata.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva delegata iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam delegata biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri delegata Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva delegata iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan delegat iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih isto kao u slučaju Laburističke partije i Goraždanske priče. Oba delegata SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.
Delegat PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.

To praktično pokazuje da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najjača koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja će imati više od dvije trećine ukupnog broja izaslanika u Klubu hrvatskog naroda i moći će zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i osporavanje svih odluka na razini FBiH kada god budu željeli.

Najjača u Klubu bošnjačkog naroda bit će SDA, a u Klubu srpskog naroda SDP, koji ima tačno šest delegata koliko je minimalno potrebno da se predloži kandidat za potpredsjednika FBiH iz tog naroda.

Naime, Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i od 1. februara je u potpunoj finansijskog blokadi jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice bile su obustava isplata početkom februara kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

BUDUĆI SAZIV DOMA NARODA – 55 delegata

Klub bošnjačkog naroda Klub hrvatskog naroda Klub srpskog naroda delegati iz reda ostalih

SDA 8 HDZ BiH 13 SDP 6 SDP 2 SDP 3 DF 1 Srpska lista 3 NS 2

A-SDA 2 NS 1 LS 2 LP 1

SBB 2 LP 1 SDA 1 Goraž. priča 1

PDA 1 Goraž. priča 1 HDZ BiH 1 DF 1

SBiH 1 SNS 1

N1


Podijelite članak
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Povezani članci

Pratite nas na instagramu @072info

Something is wrong.
Instagram token error.