Kako će izgledati električni nasljednik VW Passata

20210911165711 680510
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Passat je jedan je od najvažnijih i najdugovječnijih Volkswagenovih modela. Ipak, ni to mu ne garantuje da će preživjeti elektrifikaciju koja se uveliko sprovodi u auto-industriju.

Poznato je da sljedeća generacija Passata neće biti dostupna Amerikancima, dok će u Evropi najvjerovatnije ostati samo karavan verzija.

Nasljednik Passata imaće isključivo električni pogon, a prototip ovog vozila nedavno je snimljen tokom testiranja na javnim putevima.

Testni automobil imao je “kamuflažu” sa namjerom da se sakrije njegov konačni dizajn, ali očekuje se da će prednji dio stilski biti usklađen sa famolijom električnih ID modela njemačkog proizvođača.

Što se naziva automobila tiče, trenutno je u opticaju oznaka Volkswagen Aero B, ali je vjerovatnije da će komercijalni naziv imati ID u imenu (ranije se spominjala oznaka ID.6).

Prednji dio vozila trebalo bi da izgleda kao koncept ID Space Vizzion iz 2019, dok će po spoljnim dimenzijama biti vrlo sličan trenutnoj generaciji Passata.

Međutim, zahvaljujući električnom pogonskom sklopu, automobil će imati veće međuosovinsko rastojanje što će doprinijeti većem komforu u kabini, naročito za putnike koji sjede pozadi.

Pogon će se u osnovnoj verziji biti na zadnje točkove, a u top varijanti sa dva elektromotora – na sva 4 točka.

Najsnažnija verzija će do stotke ubrzavati za manje od šest sekundi, dok će najveća baterija imati kapaciteta od 84 kWh i omogućavaće autonomiju od oko 700 km.

Električni nasljednik Passata izrađivaće se u Emdenu, u Njemačkoj, a u proizvodnju će krenuti 2023.godine.