Portal 072info

Kako će se dogovor lidera SDA, SBB-a i DF-a odraziti na vlast u Zeničko-dobojskom kantonu

Novo formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo i dogovori Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića projicirat će se i na druge kantone, piše Klix.ba. Među njima je najzanimljiviji Zeničko-dobojski gdje je manjak ministarstava da bi se zadovoljili apetiti svih stanaka iz koalicije. Prije deset mjeseci nakon neuspjelih pokušaja Bh. bloka da formira vlast u Zeničko-dobojskom kantonu, prvi čovjek kantonalne SDA Miralem Galijašević je u razgovoru za Klix.ba prije formiranja sadašnje vlade kazao da će paket SBB-a pripasti drugim političkim partijama u koaliciji (A-SDA). Međutim, novoformiranom koalicijom, odnosno povratkom SBB-a i DF-a, najvjerovatnije će doći i do preraspodjele vlasti i u Zeničko-dobojskom kantonu na način da će SBB tražiti ministarstva koje je preuzela A-SDA, ali će dio vlasti po potpisanom dogovoru lidera tražiti i DF.

SDA u Zeničko-dobojskom kantonu ima četiri ministarstva, A-SDA upravlja sa tri, a HDZ sa dva. Samo jedno ministarstvo pripada Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

Kako Klix.ba saznaje SBB ne želi gubiti vrijeme te su već u ponedjeljak zakazali sjednicu predsjedništva kako bi dogovorili dalje aktivnosti u pogledu mogućeg formiranja novog saziva vlade, odnosno, preuzimanja ministarstava koja im budu pripala, no za sve će trebati ruke zastupnika u skupštini kantona.

Koalicioni partneri SDA i DF za sada nisu dogovorili sjednice predsjedništva na kantonalnim nivoima, ali vjeruju da će uskoro biti održane zbog SBB-a koji ne želi gubiti vrijeme.

Međutim, još uvijek nije zvanično kako će se izvršiti raspodjela ministarstava s obzirom na to da bi DF i SBB trebali dobiti po dva ministarstva, ali će se koalicija vjerovatno kompenzirati i direktorskim pozicijama u kantonalnim ustanovama s obzirom na to da Stranka za BiH ima jedno ministarstvo i nije poznato u kojem pogledu će djelovati u narednom periodu.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Počitajte još

Sagledati mogućnosti povećanja izdvajanja za nabavku ortopedskih pomagala za RVI

072info

Okončana isplata poljoprivrednih podsticaja u ZDK za 2019. godinu

072info

Primijer Ganić primio takmičarke i trenera SKOSI Zenica

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box