Kako će turisti na ljeto moći u Hrvatsku?

Oglas

Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan (PCR) test ne stariji od 48 sati, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU ili potvrdu da su u posljednja tri mjeseca preboljeli koronavirus ili da je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom vakcine, a ta pravila važiće i tokom ljetne sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Mobilni timovi

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu vakcinisani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osjećali što sigurnije, rečeno je portalu “Index.hr” u ovom ministarstvu.

Prema anketi koju je Ministarstvo sprovelo, 70 posto turističkih radnika želi da bude vakcinisano. U Ministarstvu turizma navode i da se radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za vakcinisanje turista.

– Bitno je da je Hrvatska otvorena za turiste, da nam mogu ući turisti koji su zdravi i da oni potom mogu sigurno boraviti u smještajnim objektima te da im omogućimo da znaju gdje se mogu testirati za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici vakcinisani – naveli su u ovom ministarstvu.

Portal navodi da je 6.500 objekata privatnog smještaja već zatražilo oznaku o bezbjednom boravku (Safe stay in Croatia), a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekat, veb platformu putem koje svi zainteresovani mogu naći informacije o čemu je riječ, preuzeti bezbjednosne oznake i ostaviti svoje utiske.
Sigurnosni komplet

Da bi dobili tu oznaku, moraju ispunjavati kriterijume, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinficijensa. Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora.

Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren i po zaprimljenim prijavama, a odlaziće i u nenajavljeni nadzor.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE