Kako će utjecati na cijenu plina: I u BiH panika zbog bugarskog zakona

Kako će utjecati na cijenu plina: I u BiH panika zbog bugarskog zakona

Usvajanje zakona kojim Bugarska uvodi porez od 30 posto na tranzit ruskog plina preko njene teritorije izazvalo je paniku na tržištima Srbije, Mađarske, ali i BiH. Njegova primjena, nakon nedavnog od blizu pet posto, uzrokovala bi vanredno povećanje cijene plina, a, kako je novinarima kazao direktor Prvog gasnog društva iz Zvornika Dušan Kozić, tranzitna marža izazvala bi dodatne troškove od 120 dolara na 1.000 kubnih metara plina.

Zvanična najava

– Potrebno je naglasiti da ugovor „Energoinvesta“ s „Gazprom Exportom“ predviđa obavezu „Gazprom Exporta“ da plin isporuči na paritetu Zvornik, što podrazumijeva da „Gazprom“ sigurno ima dugoročno potpisane ugovore o transportu plina s državnim transporterima, uključujući i bugarskog – kazali su nam iz kompanije „Energoinvest“, dobavljača plina za BiH.

Naglašavaju da „Gazprom Export“ do sada nije dobio zvaničnu najavu rasta troškova transporta, ali i da je trošak transporta plina kroz Bugarsku samo jedna od troškovnih stavki.

– Ona učestvuje s nižim procentom u ukupnoj cijeni, pa sve i da se ozvaniči povećanje transportnih troškova plina kroz Bugarsku, to bi u konačnoj cijeni plina učestvovalo s desetostruko nižim procentom – navode iz kompanije.

Advertisement

0 seconds of 0 secondsVolume 0%

Ekspert za energetiku i član ReSET centra za održivu energetsku tranziciju Ognjen Marković saglasan je s preporukama da zbog neizvjesnosti u snabdijevanju i cijeni plina BiH treba imati alternativni izvor snabdijevanja.

Prema Hrvatskoj

– Alternativni pravac bi prioritetno trebao biti pravac koji osigurava snabdijevanje iz drugog izvora. Istočna interkonekcija je za sada isti izvor, ali Južna bi išla prema drugom izvoru, odnosno Krku i Hrvatskoj – kaže Marković.

Podsjeća da je godišnja potrošnja plina u BiH oko 200 miliona kubnih metara, neuporediva je u odnosu na Srbiju, koja koristi oko 3 milijarde, i usmjerena je uglavnom na Kanton Sarajevo.

Interesiranje investitora

Novi zakoni o obnovljivim izvorima otvorili su nove prilike i rezultirali velikim interesiranjem investitora, posebno za izgradnju solarnih elektrana.

– Potrebno je donijeti državni zakon o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije i prirodnog gasa u BiH, koji je već nekoliko godina u proceduri. Taj zakon bi omogućio formiranje berze električne energije, jer je bez nje teško efikasno integrisati obnovljive izvore – zaključuje Marković.

Dnevni avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica