Kako ćete znati je li vaša gripa zapravo bila covid?

young woman 2239269 960 720 750x554 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tijekom hladnijih mjeseci obično nam oslabi imunitet pa nas može mučiti prehlada, gripa ili neka druga bolest, a sada treba biti posebno oprezan s obzirom i na porast brolja oboljelih od covida-19.

Ponekad može biti teško ustanoviti šro vas točno od toga muči, osobito jer su brojni simptomi koronavirusa i gripe slični. Kako ćete onda znati je li vaša dugotrajna gripa zapravo bila covid?

I gripu i covid uzrokuje prilično zarazna virusna infekcija koja može izazvati niz respiratornih simptoma. Nadalje, čak i neke cijepljene osobe se mogu zaraziti koronavirusom i potom obično imaju blagi oblik infekcije pa mogu pomisliti da je zapravo riječ o prehladi ili gripi.

ČITAJ JOŠ:  Četvrtina auto-sektora zatvorena

Gripa ove godine traje dulje

Ove godine gripa kod mnogih traje dulje nego ranijih godina i može izazvati prilično ozbiljne simptome zbog čega bi trebalo zatražiti liječničku pomoć kako bi osoba bila sigurna je li riječ o gripi ili nečemu ozbiljnijem.

S obzirom na to da prošle godine nismo bili izloženi teškoj sezoni gripe, ova bolest ove godine kod brojnih osoba traje dulje. Određeni simptomi mogu dugo potrajati, a kod nekih osoba traju kao i simptomi covida-19.

ČITAJ JOŠ:  Ove predmete nikad nemojte držati u automobilu

Post-virusna slabost mogla bi uzrokovati dugotrajne simptome poput bolova u tijelu, groznice, umora, ostavljajući dojam da infekcija gripom traje prilično dugo.

Kako razlikovati simptome gripe i covida?

S obzirom na povećan broj procijepljenih osoba, neki se mogu zaraziti koronavirusom i imati blagi oblik bolesti, a da toga nisu ni svjesni. No, ako ste se cijepili i protiv gripe i covida, imajte na umu da bi to kroz što prolazite mogla biti samo rutinska gripa i da patite od dugotrajnih simptoma.

S druge strane, ako ste primijetili da vam se simptomi pogoršavaju iz dana u dan i da vam vrućica ne popušta već 3-4 dana, moguće je da ste se zarazili koronavirusom, piše Times of India. Kod oboljelih od covida mogu se javiti i drugi simptomi kao što su bol u prsima i gubitak mirisa i okusa.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 44 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula

Ako osoba nije cijepljena protiv covida, može imati više simptoma nego cijepljena osoba, uključujući mučninu, poteškoće s disanjem, “moždanu maglu”, ekstreman umor i slično. Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, trebali biste se testirati kako biste se na vrijeme počeli liječiti i kako ne biste širili virus dalje.

GODISNJICA
MARKETING