Portal 072info

Kako CIA vidi Bosnu i Hercegovinu: U čemu smo prvi na njihovoj listi?

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) već godinama izdaje tzv. almanah u kojem skuplja podatke o svim zemljama svijeta. Izdanje se zove Cia World Factbook, a dostupan je i na internetu, gdje se podaci osvježavaju jednom sedmično.

Pa tako Factbook pruža nekoliko stranica demografije, zemljopisa, komunikacije, državnih tijela, privrede i vojnog stanja jedne države, a namijenjen je američkim vladinim dužnosnicima.

A kako CIA vidi Bosnu i Hercegovinu?

U uvodu, CIA objašnjava da je naša zemlja suverenost proglasila u oktobru 1991, a nezavisnost od bivše SFRJ u martu 1992. što je bio razlog da se, kako objašnjavaju najpoznatiji svjetski špijuni, „bosanski Srbi, podržani od susjednih Srbije te Crne Gore naoružaju“, s ciljem da podjele zemlju i njene dijelove pripoje velikoj Srbiji.

O ratu nema ni riječi, tek doznajemo da je 1995. potpisan Dejtonski mirovni sporazum koji ga je zaustavio.

Ukoliko niste znali, evo da vam CIA otkrije koje su geografske koordinate naše zemlje: 44 00 N, 18 00 E.

CIA u odjeljku posvećenoj geografiji, objašnjava i da je naša zemlja malo manja od Zapadne Virdžinije, da imamo 20 kilometara obale na moru i da nam, od prirodnih nepogoda, najviše prijete zemljotresi.

Od ekoloških problema, CIA navodi: zagađenje zraka, limitirana mjesta za odlaganje otpada, redukcije vode zbog infrastrukture uništene u „građanskom ratu“, te nekontroliranu sječu šume.

Nastavljamo čitati podatke i dolazimo od sekcije „Ljudi i društvo“, gdjeCIA objašnjava kako su Bošnjaci većina (48,4 posto), te kako je termin Bošnjaci zamijenio termin muslimani. I oni navode kako se već dvije godine čeka na rezultate popisa, a procjenjuju da u našoj zemlji živi 3,867,055 osoba, od čega u Sarajevu 318 hiljada.

Struktura državljana prema godinama izgleda ovako:

0-14 godina: 13.48 posto (muškarci 269,086/žene 252,189)
15-24 godina: 12.36 posto (muškarci 246,849/ žene 231,007)
25-54 godina: 46.48 posto (muškarci 902,704/ žene 894,787)
55-64 godina: 14.01 posto (muškarci 259,579/ žene 282,371)
65 godina i više: 13.67 posto (muškarci 206,288/ žene 322,195)

CIA cijeni i da muškarci u BiH prosječno žive 73,5 godine, a žene 79,7 godina.

U istom odjeljku doznajemo i kako je 19,2 posto naših državljana pretilo, te kako je 98,5 građana pismeno. Navodi se i kako je 24 hiljade djece od pet do 14 godina prisiljeno da radi. Istovremeno, prema broju nezaposlene omladine, od 15 do 24 godine, prvi smo na svijetu!

Nastavljamo čitati i stižemo do sekcije “Vlada”. CIA piše da smofederalna demokratska republika, od političkih lidera izdvojili su sljedeće: Fahrudin Radončić, Milorad Dodik, Sefer Halilović, Ante Čolak, Ivan Musa, Dragan Čović, Martin Raguž, Vesna Pinjuh, Željko Komšić, Marko Pavić, Bakir Izetbegović, Nermin Ogreščević, Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Mladen Bosić i Nermin Nikšić.

Navode još da su grupe koje vrše politički pritisak: ratni veterani, raseljena lica, udruženja nestalih te – privatni mediji.

Objašnjavaju i izgled naše zastave uz poruku kako je zastava BiH, osim Brazila, Eritreje i Vanuatua, jedina koja na sebi prikazuje oblik naše države. Smatraju i da je državni simbol: zlatni ljiljan.

Spominju i ekonomiju, i to, uglavnom, u negativnom kontekstu. Napisali su i kako je naša zemlja teško pogođena prošlogodišnjim poplavama te će joj trebati dugo da se oporavi.

CIA navodi i kako u BiH ima 3,5 miliona korisnika mobitela (?!), te 2,6 miliona korisnika interneta.

„BiH je izvor, odredište i tranzitna zemlja za trgovinu muškarcima, ženama i djecom, uključujući i osobe s poteškoćama. Osobe kojima se trguje koriste se i za seksualne usluge i za prinudni rad; bosanske žene i djevojke se seksualno iskorištavaju; romska djeca su prisiljena da prose i da se vjenčavaju koga im odrede lokalne kriminalne grupe. (…)

Također, BiH je sve češće tranzitna tačka za kriminalce koji krijumčare heroin ka zapadnoj Evropi; nije toliko velika tranzitna tačka za krijumčare marihuane; jako podobna za kriminalce koji se bave pranjem novca zbog neregulirane privrede, slabih snaga koje provode zakon i korupcije“, završava CIA svoju analizu o Bosni i Hercegovini.

Mislite li da su nas dobro opisali?

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak