Kako crno vino pomaže u borbi protiv starenja

20201214170202 636467

Starenje je prirodni proces koji ne možemo zaustaviti, ali možemo učiniti što više toga da taj proces ublažimo. Crno vino bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a osim toga sadrži i reserveratrol, koji takođe usporava pojavljivanje znakova starenja.

Koristi crnog vina u borbi protiv starenja poznate su već mnogo vremena. Ako se konzumira umjereno, jedna čaša dnevno, antioksidansi i flavonoidi prisutni u vinu donose mnoge antiaging koristi. Budući da je vino alkoholno piće, pretjerivanje može imati sasvim suprotan učinak, zbog toga se ne preporučuje da popijete više od 200 ml dnevno, što je ekvivalent jednoj čaši.

Antioksidansi su već dugo vremena prepoznati kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja.

Slobodni radikali u tijelu napadaju zdrave stanice i pretvaraju ih u male tvornice slobodnih radikala. Antioksidansi pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala sprečavajući ih da učine štetu ćelijama. Nakon što su slobodni radikali uništeni, crno vino se dalje koncentriše na popravljanje funkcije ćelija i popravak štete koju su izazvali slobodni radikali. Na taj način same ćelije, a na kraju i cijelo tijelo, bolje funkcioniše.

Zbog sadržanih antioksidanasa i reserveratrola u vinu vaša koža će zadržati bolja svojstva, te na taj način pomoći vam da što duže zadržite mladoliki izgled.

Jača zdravlje srca 

Prema studiji izraelskog tehnološkog instituta, crno vino može poboljšati zdravlje ćelija u krvnim žilama. Prema izvještaju, konzumacija crnog vina tokom mjesec dana može značajno poboljšati funkciju krvi i krvnih sudova. Međutim, potrebno je naglasiti kako je umjerenost ključna. 

Sprečava bore na licu 

Resveratrol, moćan polifenol koji se nalazi u crnom vinu, spada u najjače antioksidanse koji pomažu zaštititi tijelo od djelovanja slobodnih radikala koji su odgovorni za razgradnju kolagena i slabljenje elastičnosti kože.

Snižava nivo holesterola

Osim što podiže nivo dobrog holesterola, resveratrol u crvenom vinu takođe može sniziti i nivo lošeg holesterola. Studije kažu da čaša crnog vina tokom četiri sedmice može povisiti nivo dobrog holesterola za 16 odsto, a količinu spoja za zgrušnjavanje smanjiti za 15 odsto.

Umiruje upale kože

Osim što smanjuje slobodne radikale, vino učinkovito radi detoksikaciju kože. Rezultat je mirnija i manje izmorena koža. Sastojci u vinu čak pomažu u usporavanju procesa starenja. 

Posvjetljuje tamne mrlje na koži

Kako starimo, tamne mrlje, koje su često uzrokovane oštećenjem od sunca, postaju dublje i teže se liječe. Međutim, nije sve izgubljeno jer polifenoli, moćni antioksidansi koji se nalaze u vinu mogu biti učinkoviti u liječenju i sprečavanju promjena boja na koži.

Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE