shutterstock 1110630905 1024x683 1 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Kada dođe vrućina, antiperspiranti su mnogima spas od pretjeranog znojenja, a većini je njihovo nanošenje dio jutarnje higijene. Ali kada sunce zaista prži, može se činiti da čak ni antiperspiranti nisu dovoljno efikasni, međutim to se može promijeniti samo jednim potezom.

Antiperspiranti, za razliku od dezodoransa, djeluju tako da blokiraju znojne žlezde, smanjujući znojenje i rješavajući problem neprijatnih mirisa. To se događa zahvaljujući hemikalijama u antiperspirantima kao što su soli aluminijuma, ali neka istraživanja su dokazala da ti sastojci mogu biti i štetni po ljudsko zdravlje, piše Zadovoljna.hr.

Mnogo bolje stavljati uveče ili prije spavanja

Ako baš ne možete bez antiperspiranta, dobro je znati kako ga najbolje koristiti, odnosno u koje doba dana ga je najbolje nanositi.

Suprotno našim navikama da ga nanosimo ujutro, antiperspirante je mnogo bolje stavljati uveče ili prije spavanja – tako će biti najefikasniji.

Prije odlaska na spavanje ljudi se obično najmanje znoje, što aktivnim sastojcima u antiperspirantima daje dovoljno vremena preko noći da stvore površinske čepove u znojnim kanalima. Ti čepovi će biti spremni da spreče znojenje ujutru.

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti prije nego što uopšte počne da djeluje. Nanošenje antiperspiranta na vlažnu ili mokru kožu takođe može uzrokovati iritaciju ili svrab.

Mogu usporiti znojenje i na drugim dijelovima tijela

Dobro je znati da antiperspiranti mogu usporiti znojenje i na drugim dijelovima tijela, ali prije nanošenja testirajte proizvod na maloj površini kako ne biste izazvali iritaciju, posebno na osjetljivim delovima. Ako sumnjate, obratite se ljekaru ili dermatologu.

Takođe, kvalitetan antiperspirant dovoljno je naneti dva puta nedjeljno i on će biti efikasan sve vrijeme, a kada je riječ o količini, svaki pazuh namažite sa dva poteza na gore i dva poteza na dole.