Kako da dizelaš lakše upali zimi?

Zima auto led mraz 696x464 1

Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom.

Kako da pomognete sebi ako vaš automobil neće da upali?

Parafin se u dizelskom gorivu na niskim temperaturama kristalizuje, a ti kristali začepljuju pore filtera goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, motor se ne može pokrenuti…

Kod modernijih motora proizvođači tom problemu doskaču ugradnjom grijača u kućišta filtera, pa se problem rjeđe događa. Uz to, dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, u zavisnosti od perioda godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju. Na dnu dizelskih filtera obično se nalazi vijak za ispuštanje vode. Kad lampica zasvijetli, obavezno ju ispustite ili još bolje zamijenite filter. Mirnije ćete spavati, a trošak iznosi od 10 do 40 maraka.

Kod dizelaša pumpe visokog pritiska za ubrizgavanje posebno pate zimi, jer se podmazuju isključivo samim gorivom. Ako zbog kristalizovanja parafina nastane šteta na pumpi ili brizgaljkama, garancija se ne priznaje.

Kako će servis znati je li gorivo uzrok?

Jednostavno će testirati gorivo iz rezervoara na smrzavanje i potom se uredno pozvati na sitna slova u garantnim listovima. Zaštititi se možemo samo provjerom datuma točenja goriva, dodavanjem aditiva i parkiranjem na toplom.

Zakon predviđa da se dizelsko gorivo na domaćim pumpama aditivira u zavisnosti od temperaturi, odnosno dobu godine. Problem nastaje kad se rijetko ili malo vozite, a vlasnik ste dizelaša koji s jednim rezervoarom može preći i više od 1.000 kilometara, pa u najveću zimu, kad je gorivo na pumpama aditivirano do -15 °C, uđete s gorivom kupljenim pred kraj septembra i aditiviranim do 0 °C. Na agregatu za točenje goriva istaknuta je naljepnica o klasifikaciji goriva.

Pixabay

Vrijednosti su laboratorijske i minimalne propisane, a iz naftnih kompanija uvijek tvrde da goriva i premašuju zakonom propisanu normu. Iz svega je moguće izvući zaključak da na domaćim pumpama imamo na smrzavanje otporan dizel u periodu od 16. novembra do 29. februara, otporan do -15 stepeni Celzijusa. U zavisnosti oa tačke filtrabilnosti, na evropskom tržištu je definisano šest kategorija dizelskog goriva za normalne klimatske uslove i još četiri za alpske, odnosno polarne klimatske uslove.

Uzmimo za primjer da ste dizelašem krenuli na skijanje u Alpe, gdje je jutarnja temperatura -20 °C. U rezervoaru imate naš, domaći eurodizel aditiviran za upotrebu na -15 °C ili čak -10 °C. Automobil ćete preko noći ostaviti na otvorenom ispred hotela, pa biste ujutro mogli imati problem. Zato je najbolje čim prije natočiti lokalno dizelsko gorivo, aditivirano za lokalne uslove, ili jednostavno kupiti aditiv koji će tačku filtrabilnosti dodatno sniziti. Sadrži materije koje se vežu na kristale parafina i sprečavaju njihovo povećavanje s padom temperature, pa ne mogu začepiti filter. Na etiketi ćete vidjeti koliko je aditiv jak (u prosjeku snižavaju tačku filtrabilnosti za dodatnih 20 °C). Bočica, u zavisnosti od proizvođača, košta od 20 do 25 maraka. Čitajte uputstva i ne pretjerujte s dozom.

Pixabay

Ako vam se dizel i smrzne, ne očajavajte. Ne forsirajte s verglanjem, ako ne ide – ne ide. Parafin se već kristalizovao, samo ćete iscrpiti, pa možda i oštetiti akumulator ili elektropokretač. Automobil radije odgurajte u podzemnu garažu ili toplije mjesto, piše Jutarnji.

Čak i parkiranje iznad šahta kanalizacije (ciljati motorni prostor) daje dobre rezultate, jer iz njega izlazi topao vazduh, ali budite strpljivi, popijte kafu i vratite se za sat vremena. Ako možete dovesti struju kablom, ugrijte filter i sistem za ubrizgavanje fenom za kosu. Jasno, budite pažljivi da ne rastopite plastiku ako koristite radionički fen, dok frizerski možete ostaviti da radi pod zatvorenom haubom bez brige – naciljajte filter, zatvorite haubu i ostavite ga desetak minuta.

Legende o točenju benzina u rezervoar neće upaliti, a i možete oštetiti dijelove sistema ubrizgavanja, pogotovo na novijim dizelašima. Pretjerate li, možete u potpunosti uništiti motor (nekontrolisano sagorijevanje smjese) ili će ga elektronika zaustaviti, pa ćete biti prisiljeni zvati servis. Isto vrijedi i za paljenje vatre ispod motora.

Prethodni članakGolubović završio u suzama! Ovo ga je uništilo!
Sljedeći članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas