Portal 072info

Kako da napraviš jaku internet lozinku

koje-su-to-najgore-internet-lozinke-koliko-cesto-mijenjate-svoje-slika-83622
Spremili smo par savjeta u vezi sa kreiranjem sigurnije i kompleksnije lozinke, koja će vam pomoći da se na netu osećate sigurnije.

Moramo napomenuti da potpuno sigurna i bezbjedna lozinka, nažalost, ne postoji. Ukoliko je neko stručan naumio da uzme vaše podatke – uzeće ih prije ili kasnije, a lozika će biti dešifrovana. Ipak, vrijeme koje će proteći za dešifrovanje kompleksnije lozinke je, logično, duže nego potrebno vrijeme za razbijanje neke lagane, uobičajene, već poznate lozinke. Zato, potrudite se da sajber lopužama otežate provaljivanje u vaš nalog! Možda baš tih dodatnih par minuta pomogne da izbrišete ili nekako drugačije zaštitite svoje podatke.

Sajber kriminal u dobrom dijelu slučajeva u startu računa na neinvetivne, loše i ponekad zaista glupe lozinke – kako drugačije nazvati lozinku “1234” ili “123456789”?!

Nemojte to raditi sebi, odvojite malo vremena i za svaki servis na kojem koristite “Log In” opciju kreirajte bolju i jedinstvenu lozinku.

Evo i nekoliko savjeta u vezi sa lozinkama:

– Nikada ne koristite istu lozinku za više sevisa
– Ne zapisujte lozinku u rokovnik ili bilo gdje drugo gdje je neželjene oči mogu vidjeti
– Za kreiranje lozinke koristite mala i velika slova, kao i brojeve i znakove interpunkcije, ukoliko je dozvoljeno
– Najbolje je da lozinke budu na srpskom jeziku jer su programi koji hakuju lozinke uglavnom namijenjeni onim na engleskom
– Nikome ne otkrivajte svoje lozinke (zaista to mislimo)
– Lozinke neka budu makar osam karaktera duge i
– Nikada ne koristite cijele reči u lozinkama.

Pogledajte listu 20 najčešćih lozinki, koje su “osmislili” korisnici Adobe onlajn sistema:

– 123456
– 123456789
– password
– adobe123
– 12345678
– qwerty
– 1234567
– 111111
– photoshop
– 123123
– 1234567890
– 000000
– abc123
– 1234
– adobe1
– macromedia
– azerty
– iloveyou
– aaaaaa i
– 654321.

Primjer jake lozinke

Daily Mail dao je dobar primer jake lozinke, koju nije lako provaliti. Prvo, osmislite neku rečenicu. Proizvoljnu, vama simpatičnu. Recimo, “Ja volim Srbiju” (primjer je naravno samo ilustracija). Sada uzmite prva tri slova iz svake riječi, dakle “JvS” i krenite dalje.

Dodajte sada prvo, treće i posljednje slovo servisa na koji se priključujete, na primjer neka sada to bude Twitter. Dodajemo prethodnom segmentu slova “Tir”. Na kraju dodajte i dva posljednja broja iz neke godine. Odaberite je sami, ali nemojte da to bude godina vašeg ili rođenja bilo koga iz vaše porodice. Uzmimo sada za primjer godinu bitke na Marici. Iz 1371. izdvojite 71 i dodajte ih prethodnim grupama slova. Na kraju dobijamo “JvSTwr71” koja će biti korišćena isključivo za prijavljivanje na Twitter nalog.

Danas, kada svaki iole ozbiljniji sajt sadrži “Log In” funkciju teško je držati korak sa svim lozinkama, mejlovima i pamtiti koju gde lozinku koristimo i uz koji mejl. Ipak, morate se potruditi. Ukoliko vam to baš teško ide od ruke preporučujemo da koristite neki od Menadžera lozinki i slične programe, koji su dostupni i za pametne telefone, tablete i druge mobilne uređaje. Ni oni nisu sasvim pouzdani, ali će pomoći dok se ne uhodate.

Podijelite članak