Portal 072info

NAJLJEPŠI DJEČIJI ROĐENDANI: Kako da organizujete proslavu u kućnom ambijentu

Želite da proslavite rođendan svog djeteta u sopstvenom domu? Evo prilike da do izražaja dođu sve vaše organizatorske sposobnosti! Nećete imati troškova oko iznajmljivanja prostora, ali se svi ostali troškovi podrazumijevaju (ukrašavanje prostora, posluženje, torta…)

Prilikom organizovanja dečjeg rođendana u stanu ili kući obratite pažnju na slijedeće:

1. Ukrasite prostor tako da djeluje svečano

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bez obzira koliko skroman bio dom u kojem živite, ovo je poseban dan, pa i prostor treba da se uredi na poseban način.

2. Obezbijedite dovoljno mjesta za sjedenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li svi vaši gosti imaju gdje da sednu? Ako većinu čine odrasle osobe, neophodno je da svi imaju svoje mjesto. Odnosno, ukoliko pozovete veliki broj gostiju u mali prostor, vjerovatno će da se osjećaju „zgužvano“, možda čak nelagodno. Zato je pametnije da podijelite goste u dva dana (iako vam to udvostručuje posao), nego da sve organizujete u jednom danu i rizikujete da gostima bude tesno.

3. Napravite prostor za igru

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako među gostima ima puno djece, važno je da imaju dovoljno prostora za igru. Idealno bi bilo da „odvojite“ goste, ukoliko vaše dijete ima svoju sobu.

U slučaju da očekujete igre sa „mnogo kretanja“, koje su trenutno popularne u društvu vašeg djeteta, razmestite namještaj na vrijeme. Još bolje ako možete da iz jedne sobe uklonite većinu nameštaja, kako bi dijeca imala više prostora za svoje aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Iskoristite dvorište

Ukoliko živite u u kući, da li imate dvorište? Ako imate, a posluži vas lijepo vrijeme, možete u dvorištu da smestite dio odraslih gostiju, ili da tamo animirate djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Pažljivo sa posluženjem

Kada dečji rođendan proslavljate u sopstvenom domu, od vas se (kao dobrog domaćina) očekuje bolje posluženje nego da ste u nekom dečjem klubu. Naročito ako je u pitanju prvi rođendan djeteta, kada su vaši gosti uglavnom rođaci i bliski prijatelji. Iako to niko neće da izgovori glasno, svi će sa posebnom pažnjom da zagledaju tanjire na kojima se nalazi posluženje…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kakav može da bude vaš izbor? Možete da budete nonšalantni, uz odluku da ne udovoljavate očekivanjima svih gostiju (uostalom, ma koliko se trudili, nikada ne možete baš svima da udovoljite). Ili, možete da naručite izvrsno posluženje, a da za to niko od vaših gostiju ne zna. Ideja švedskog stola je uvijek dobrodošla, jer domaćina rasterećuje obaveze stalnog posluživanja gostiju.

6. Najavite rođendan

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko živite u stanu, obavestite komšije o datumu kada ćete da održite proslavu. Ovo je važno ne samo zbog dobrih odnosa sa komšilukom, već zato što ćete da se osjećate neprijatno ako vam neko pokuca na vrata usred proslave i žali se na buku.

7. Izbor prepustite slavljeniku

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U starijem uzrastu djeteta, kada možete da „izbegnete“ odrasle goste, biće vam utoliko lakše što je vaš osnovni zadatak „samo“ da, zajedno sa vašim detetom, animirate njegove goste. Obavezno je da ovakve proslave, u kojima su glavni gosti dijeca – osmislite zajedno sa vašim malim slavljenikom.

Naime, on najbolje zna koju muziku želi da pripremi za svoj rođendan (odustanite od objašnjavanja da to nisu prave muzičke vrednosti – jer je to njegov, a ne vaš dan), kakvo posluženje, koga sve želi da pozove, da li će ih zabavljati animator… Pomozite mu u „kreiranju“ svega, ponudite pomoć i podršku u realizovanju, ali konačan izbor prepustite detetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

8. Napravite dobru atmosferu

Budite opušteni. Stvorite dobru atmosferu. Uvjerite druge roditelje da su njihova dijeca u vašem domu bezbjedna. Objećajte im da ćete biti prisutni sve vrijeme proslave. Budite ljubazni i predusretljivi. Kada roditelji dođu da dovedu i ostave dijete, ili kasnije dođu po njega (ukoliko dijeca ne dolaze sama), pozovite ih na piće ili parče torte – tj. pokažite se kao dobar domaćin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Konačno, svaka proslava rođendana, bez obzira da li je u vašem domu ili nekom iznajmljenom prostoru, bez obzira da li je prisutan veliki broj gostiju ili ne – nosi određenu dozu stresa. Zato je važno da proslavu počnete da osmišljavate i pripremate na vrijeme. Samo tada ćete i vi moći da uživate u tom posebnom danu.

Takođe, ne zaboravite da je važnije kako će se provesti vaše dijete, od toga šta će o vama kao domaćinu da misle gosti. Vaše dijete je tog dana „glavni junak“!

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME