Kako da postanete muž “za primjer”

Ako vam supruga konstantno nešto pridikuje, znači da pravite “greške u koracima”. Preduzmite nešto da ne bi dobili crveni karton. Nije teško biti idealan muž, bar tako pokazuje iskustvo sretno oženjenih…

Zajednička interesovanja

Sjetite se šta ste prije braka imali zajedničko, a sigunro je bilo mnogo toga, čim ste se odlučili na taj korak. Trudite se da ojačate kariku koja vas spaja, otputujte na vašu i njenu omiljenu destinaciju, izađite u provod, izvedite je u restoran, pozorište, kino, rekreirajte se zajedno, šetajte, upišite kurs plesa, kuhanja, slikanja… Vrlo je bitno da njegujete zajednička interesovanja, jer ćete iz osjećaja savezništva crpiti snagu za najteže trenutke u životu.

Izvinite se kada pogriješite

Za izvinjenje vam nije potrebno ništa osim dobre volje, mada mnogim muškarcima najteže pada da supruzi priznaju da su pogriješili. Istraživanja su pokazala da najčešće “zvocaju” žene čiji muževi apsolutno odbijaju da se izvine.

Malo vremena samo za vas dvoje

Bez obzira na to koliko imate obaveza tokom dana, uvijek možete da odvojite bar 15 minuta koje ćete posvetiti isključivo vašoj supruzi. Ako mnogo vremena provodite van kuće, onda nastojte da bar zajedno uživate u prvoj jutarnjoj kafi ili doručku. Ukoliko radite blizu kuće ili njenog radnog mjesta, iskoristite pauzu na poslu za “blic susret” sa suprugom. U večernjim satima razmijenite utiske o danu na izmaku, popričajte o djeci, o planovima, o poslu.

Ne ostavljajte nered za sobom

Sve što vi ne uradite, pada “na leđa” vaše životne saputnice. Sto se neće postaviti ni raspremiti sam od sebe, suđe i prljav veš se neće sami oprati, zato ponekad i vi zasucite rukave. Možda niste vični u kućnim poslovima kao vaša supruga, ali bar pokažite dobru volju. Ponudite se da obavite neki kućni posao, a kada se prihvatite, dajte sve od sebe da ga uradite kako valja. Vjerujte da će vam to donijeti mnogo “poena” u očima vaše drage.

Vodite računa o izgledu

Ženu morate uvijek iznova da osvajate i to što ste potpisali jedan papir ne znači da će ona ostati zaljubljena u vas čitav život. Ako je ona “pala” na vaš osmijeh, atletsku građu, moderan imidž, odakle vam ideja da će da bude sretna pored neobrijanog i neurednog namćora sa velikim stomakom. To svakako nije čovjek za kojeg se udala.

Brinite o djeci isto koliko i supruga

Uloga oca i majke je podjednako važna u vaspitavanju djece. Nemojte to nikada da zaboravite, zato se posvetite ovom odgovornom poslu jednako kao i vaša supruga i nastojte da joj olakšate. Kada je mnogo umorna, izađite joj u susret tako što ćete preuzeti potpunu brigu oko djece, a njoj omogućiti da se opusti uz knjigu, muziku ili TV. Pokažite joj da ste dorasli tom zadatku i bićete najbolji muž na svijetu.

Prethodni članakZENICA: Slabije punjenje Gradskog budžeta
Sljedeći članakEvo koliko koštaju predbračni ugovori u BiH