Portal 072info

Kako da preživite +40

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od danas je u Bosni i Hercegovini na snazi crveno upozorenje zbog visokih temperatura.

Metorolozi su najavili 40 stepeni, a sutra i više…

Pored preporuke da ne izlazite van u vremenu visokih temperatura – ako baš ne morate, pogotovo ne s djecom, da ne vozite u tom periodu, Radio Sarajevo donosi još nekoliko savjeta: kako se rashladiti, šta izbjegavati, kad otići ljekaru…

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate hronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite dom. Otvorite sve prozore ili rolete tokom noći i ranih jutarnjih sati kada je spoljna temperatura niža (ako je to moguće).

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Smanjite količinu vrućeg vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

Stavite zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Objesite mokre peškire kako bi rashladili vazduh u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

Ako imate uređaj za rashlađivanje, zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 ˚C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tečnosti.

Sklonite se u najhladniju prostoriju vašeg stana/kuće, posebno noću.

Ako vaš stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno da radite činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.

Potražite sjenu.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti;

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je je zamatanje u hladne mokre peškire, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge…

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete napolje, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti, bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

Pijte redovno i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Posjetite porodicu, prijatelje i komšije koji većinu vremena provode sami. Osjetljive osobe mogle bi zatrebati pomoć tokom vrućih dana.

Razgovarajte o toplinskom udaru s porodicom. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti svaki član porodice treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako je neko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku. Starije osobe i bolesnike koji žive sami treba posjetiti bar jednom dnevno.

Ako uzimaju lijekove, provjerite s ljekarom koji ih liječi kakav uticaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

Držite lijekove na temperaturi ispod 25 ˚C ili u frižideru (pročitajte uputstva o skladištenju lijeka).

Tražite savjet ljekara ako imate neku hroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije idite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6