Kako da razlikujete sinusnu infekciju od koronavirusa?

1 515

Zima je doba kada ljudi pate od infekcija, ali otkako je proglašena pandemija koronavirusa mnogi ne znaju da li imaju koronu, običnu prehladu ili sinusitis. Posebno zbunjujući mogu da budu simptomi infekcije sinusa, jer su vrlo slični simptomima koji prate kovid 19.

Sinusitis ili rinosinuzitis je stanje u kome je sluzokoža sinusa pod upalom, odnosno inflamacijom. Tada se dešava proces oticanja sluznica koje dalje uzrokuju začepljenje nosa, osetljivost i bol u predjelu nosa, očiju i čela, kao i malaksalost. Prateći simptomi ovog stanja su i glavobolja, povišena tjelesna temperatura, ali i reduktivno čulo mirisa.

Postoje akutna i hronična upala sinusa; prva traje do deset dana, a za blaže oblike nije potrebno posjetiti ljekara. Akutna upala sinusa nikada ne traje duže od četiri sedmice, dok hronični sinusitis karakteriše trajanje simptoma duže od 12 sedmica i pored primjene terapije. Akutni sinusitis obično nastaje kao posljedica gripa, a u rjeđim slučajevima izazvan je bakterijskom infekcijom.

Kod upale sinusa, glavni simptom je osjećaj pritiska na licu i začepljen nos. Kod sinuzitisa nećete imati bolove u mišićima, otežano disanje i dijareju.

Ipak, neki simptomi obe bolesti su identični, stoga ne okljevajte da posjetite ljekara, budući da ove dvije bolesti ne isključuju jedna drugu.

Avaz

Prethodni članakSinan Husić: U naredne tri godine ostat ćemo bez 3.000 rudara, u rudnicima neće imati ko da radi
Sljedeći članakVLAŠIĆ: Pogledajte kolika je cijena parkinga u “blatu”