Kako da savršeno skuhate jaja za Uskrs?

Podijelite vijest

jaja

Svake godine iste dileme, koliko dugo da kuhamo jaja, šta ako puknu, ili ako se ne oljušte lijepo? Evo par savjeta kako da vam se to ne desi.

Kupovina jaja

Najbolje je da kupite sitnija ili jaja srednje veličine, ona su obično tvrđa. Ako možete, uzmite domaća jaja, ili na pijaci od nekog za koga znate da gaji kokoške. Takođe je bolje da kupite što svjetlija jaja ili ona skroz bijela jer ona bolje primaju boju.

Kuhanje jaja

Svježinu jaja provjerite na sljedeći način: zaronite ih u hladnu vodu, ako potonu svježa su, ako isplivaju, daleko su od svježih. Jaja je najbolje da kuhate na tihoj vatri, a vodu u kojoj se kuhaju da izdašno posolite, a možete dodati i kašiku dvije sirćeta u nju. Prije kuhanja nikako nemojte da ih direktno iz frižidera stavljate u šerpu, već i ostavite da se ugriju na sobnoj temperaturi. Jaja stavite u hladnu vodu, pa postepeno zagrijavajte kako bi se izbjeglo pucanje.Prije kuhanja jaja lijepo prebrišite sunđerom da skinete prljavštinu sa njih. Možete da ih kuhate i na pari, ali se onda duže kuhaju, oko 20 do 25 minuta. Da bi se lako oljuštila, poslije kuhanja, jaja uronite u hladnu vodu.

maminsvet.net