Kako da se napunite energijom poslije buđenja?

20210419220319 657563
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Grupa naučnika koja se bavi istraživanjem spavanja i sna tvrdi kako je razvila metod koji će vas transformisati u jutarnji tip čovjeka koji će se buditi radostan i manje trom.

“Pandemija je inerciju spavanja pretvorila u učestali problem, a riječ je o stanju između sna i budnosti koje karakteriše osjećaj zamagljenosti, smanjenih sposobnosti i želje da se vratimo spavanju”, kaže Kejt Kaplan, naučnica koja se bavi istraživanjem poteškoća sa spavanjem.

Kaplan smatra da živimo u jedinstvenom vremenu kad je riječ o spavanju.

“Naš raspored se promijenio i inercija je postala snažnija. Jutarnje pripremanje za posao, vožnja, pripremanje ručka i vožnja djece u školu važni su da se naš biološki ritam resjetuje”, kaže Kaplan.

Mnogima je pandemija promenila rutinu i imamo utisak da smo umorniji nego što smo bili pre pandemije.

Kaplan i njene kolege osmislile su metod sa 6 principa koji pomažu da se smanji osjećaj pospanosti.

1. Oduprite se potrebi da ugasite alarm

Jednostavno ostavite alarm i ustanite, jer ako stisnete “snooze” ometate REM fazu spavanja. Ako tu fazu stalno prekidate, osjećaćete se zamagljeno i nenaspavano.

Iako vam se čini da će vam pomoći još samo koji minut sna, učinak je zapravo suprotan. Osim što je poželjno da ustanete kad alarm zazvoni, Kaplan savjetuje i da se svakog dana budite u približno isto vrijeme.

2. Pojačajte aktivnost u prvih sat vremena

Fizička aktivnost u jutarnjim satima ne mora da bude komplikovana.

Izvedite psa u šetnju, napravite krug po kraju. Kretanje osnažuje cirkulaciju i poručuje tijelu da je dan počeo. Ako planirate da hodate do posla ili produžite hodanje do autobuske stanice, mogli biste vrlo brzo da vidite poboljšanje i ustanovite da je osjećaj zamagljenosti nestao iz vašeg života.

3. Istuširajte se ili umijte hladnom vodom

“Mislimo da je hladnoća ključna. Ako su nam ekstremiteti hladni, poput ruku i nogu, osjećamo se budnije nego inače”, kaže Kaplan.

4. Izložite se sunčevim zracima

“Jako je važno tokom jutra biti na suncu, posebno ako inače ne izlazite iz kuće. Jutarnje sunčanje je najmoćnije sidro oko kojeg se obavija vaš unutrašnji ritam”, kaže Kaplan.

5. Slušajte muziku koja vas podstiče na akciju

Slušanje dinamične muzike odličan je način da iz polusna uskočite u dimenziju stvarnosti.

6. Nazovite prijatelja

“Svaki društveni kontakt omogućuje budnost”, kaže Kaplan ističući kako možete da razgovarate sa prijateljima, ukućanima ili omiljenom prodavačicom u prodavnici. Čavrljanje razbuđuje mozak i priprema vas za dan koji je pred vama.

Ako probate ove rutine, nakon svega nedjelju dana mogli biste da doživite promjene. Nemojte se osjećati loše ako niste koristili baš svaku od navedenih tehnika.

“Ako ostvarite tri ili četiri, to je odlično. Nemate šta da izgubite”, zaključila je Kaplan.