Kako da se zagrijete kada je napolju zima?

snijeg

Možda ste planirali da popijete šolju čaja ili kafe da se zagrijete, ali to će vas uopšte neće utopliti. Naprotiv… Pogledajte prave savjete koji će vam pomoći da prezimite.

Zaboravite alkohol

Alkohol spriječava vaše tijelo da se samo zagrije na prirodan način i samo vam privremeno daje efekat zagrijevanja dok širi vaše krvne sudove.

Pređite na kolačiće

Đumbir je odavno poznat kao biljka koja se koristi protiv prehlade, bolesti i stomačnih problema. Jedno istraživanje je pokazalo da đumbir čak i kao sastojak u hrani pomaže u povećanju temperature tijela. Probajte da napravite kolačiće sa đumbirom ili čaj od đumbira i vidjećete da djeluje. Kada je hrana u pitanju, ne preporučuju se ljute papričice, braon pirinač kao ni drugi složeni ugljeni hidrati koji su teško svarljivi.

Sve je u tvojoj glavi

Monasi sa Tibeta praktikuju poseban vid meditacije poznat kao “g-tummo”, a za koji kažu da može da poveća temperaturu tijela. Ova tehnika sastoji se od disanja i koncentracije na toplinu unutrašnjosti tijela. Pomaže i mantra “Vjeruj u sebe. Toplo ti je.”

Usamljenost smanjuje temperaturu

Nedostatak socijalnog kontakta može da dovede do toga da se osoba “smrzava”. Ne kaže se za džabe “hladni odnosi”. Sljedeći put kada vam bude hladno pozovite prijatelje…

Nećete se prehladiti od hladnoće

Samo izlaganje hladnom vremenu neće vas razboljeti. Istraživanja su pokazala da baš osobe koje su više vremena provele unutra, češće su bile bolesne. Obucite jaknu i nemojte se plašiti hladnoće.

Muškarcima i ženama je hladno na različitim temperaturama

Muškarci i žene različito osjećaju hladnoću, pokazalo je istraživanje. Budući da muškarci imaju više mišića nego žene, njima je toplije jer mišići proizvode toplotu.

Moć predaka

Ako su tvoji davni preci živjeli na dalekom sjeveru, vjerovatno će vam biti manje hladno nego drugim ljudima, pokazala su istraživanja. Genetika je čudo.

U bijelom je najtoplije

Crna boja apsorbuje toplotu sunca, a bijela je reflektuje. Funkcija bijele boje kao reflektora takođe se primjenjuje i na tjelesnu toplotu. Ona je kao zamak za vašu temperaturu što se ne odnosi i na crnu jaknu, naročito ne ako je labava pa može da vam unutra prodre vjetar. Iako ovo istraživanje nije do kraja dokazano, možete barem da isprobate.

Zimi mršavimo brže

Iako to tako ne izgleda, istina je. Na hladnoći tijelo radi brže ne bi li se samo zagrijalo. To doprinosi i bržem gubitku kalorija.

Hufington Post

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE