889c8a3b13206b2287edc3005663070c


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Svi znamo koliko je kvalitet sna važan za produktivnost narednog dana. Na dobar san utječe mnogo faktora, od kvaliteta madraca preko položaja spavanja.

Upravo odgovarajući položaj vrata i kičme je važan radi pravilnog disanja i držanja tijela tokom noći. Svi koji su se nekad susreli sa problemom hrkanja znaju koliko ono može biti naporno, naročito za osobe u našoj blizini.

Položaj spavanja koji uzrokuje hrkanje, prema Nishiju Bhopalu, psihijatru i stručnjaku za spavanje, jeste spavanje na leđima. Kako on objašnjava, kada ležite na leđima, jezik i meko nepce se opuštaju na zadnjem dijelu grla, uzrokujući vibracije, odnosno, zvuk hrkanja koji čujemo.

Doktor Bhopal je dao i nekoliko savjeta kako da prestanete da hrčete. Kako je pojasnio, ako primijetite da hrčete dok spavate na leđima, najbolje je da ležite na boku koliko god možete. Spavanje na stomaku nije preporučljivo jer opterećuje vrat.

– Postoji stari trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih lopti na zadnju stranu pidžame kako bi spriječili da se prevrnete na leđa – kaže doktor Bopal dodajući da postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osjete da spavate na leđima.

Jedna od mogućnosti je da postavite čvrst jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku. Također, potražite ergonomski dizajnirane jastuke za bočno spavanje, uključujući i jastuke za tijelo, koji su prilično potporni i mogu bočno spavanje učiniti ugodnijim.

Osim samog položaja spavanja, koji je vjerovatno najveći razlog koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbjegavanje hrane koja uzrokuje upale, kao i izbjegavanje jedenja i pijenja alkohola prije spavanja. Sve ove stvari mogu pridonijeti otežanom disanju.

Prije spavanja možete i da naparite lice, stavite traku za nos ili koristite ovlaživač zraka kako biste otvorili disajne puteve. Dodaci magnezija će također pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. Naravno, važno je da budete hidrirani jer i to može biti uzrok hrkanja.

Na kraju, trebate imati na umu da hrkanje ne utječe samo na disanje noću, već i na manjak energije koji osjećate tokom dana. Uz pravilno disanje ostvarujemo kvalitetan san cijele noći, probudimo se odmorni i spremni za sve dnevne izazove, piše Mind Body Green.