Kako da zaštitite vaše oči?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

naocale

Naočari predstavljaju mnoge više od proste mode. One štite vaše oči od brojnih zdravstvenih problema i važno je znati kako da odaberete pravi par.

Pratite ove proste savjete prilikom kupovine naočara kako bi sebi obezbijedili najbolju moguću zaštitu od štetnih UV zračenja:

UV

Uvijek tražite oznaku na kojoj stoji da naočari pružaju 99 ili 100 odsto od UV apsorpcije ili UV 400, što znači da naočari blokiraju talasne dužine koje su kraće od 400 nm. Ukoliko na etiketi piše nešto drugo, poput apsorbuje UV zrake, vratite ih na policu.

Polarizovana stakla

Polarizovana stakla ne znače i dodatnu zaštitu od sunca – polarizovana stakla nemaju nikakvu prednost u apsorpciji UV zraka. Umjesto toga, one smanjuju odsjaj sa horizontalnih površina dozvoljavajući vam bolji i jasniji vid kroz stakla, pogotovo dok vozite ili se nalazite na vodi.

Boja stakala

Ne morate da birate naočari sa tamnijim staklima kako biste dobili najbolju zaštitu od sunca. Mnoge nijanse takođe mogu da obavljaju posao zaštite bez većih problema poput sive, zelene, žute, braon ili roze. Pojedine boje mogu vam pomoći pri različitim aktivnostima – zelena je, recimo, dobra za nošenje tokom jutra ili tokom sumraka.

Materijal od kojih su stakla načinjena

Kvalitetne naočari će imati jako malo distorzije kada je vid u pitanju, dok će one lošije, sa staklima od presovane plastike, imati znatno veći uticaj na vaš vid, i distorzija onoga što vidite pred sobom će biti znatno veća.

Ram

Velike naočari nisu samo modni trend. One su dobre za zaštitu očiju. Veliki ramovi pružaju veću zaštitu od UV zračenja i štite i od onih koji možda dolaze sa strane.

Hufington Post