Portal 072info

Kako djecu pripremiti za početak školske godine?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početak nove školske godine kako već kod malo starijih školaraca, tako i prvačića, veliki je dan. Pedagozi najčešće ističu da je prvi i najvažniji učitelj svakog djeteta upravo roditelj. Roditelji imaju najvažniju ulogu u odgoju, razvoju ali i susretu djeteta sa novim školskim obavezama. Od toga kako će roditelji prezentirati svom djetetu ponovni susret sa školskim obavezama i učiteljima, ovisi kako će se i školovanje djeteta odvijati.

Za prvačiće su pripreme u ovom smislu najvažnije, ali jednako važne su i za djecu koja pohađaju više razrede. Sigurno da roditelji znaju kada dijete upisati u prvi razred. Međutim, kada je riječ o obaveznom predškolskom odgoj u godini pred polazak u školu u pitanju, tu su malo opušteniji. S tim u vezi Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK organizuju obavezan vid predškolskog obrazovanja za djecu koja nisu imala prilike pripremiti se za nove obaveze koje slijede. I ove godine nekoliko hiljada školaraca sa područja Tuzlanskog kantona u septembru će ponovo sjesti u školske klupe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Samim tim organizacijom obaveznog vida predškolskog odgoja i obrazovanja poboljšao se taj metod jer u zadnji niz godina primjetno je da djeca koja su boravila u predškolskom ustanovama su bolje potkovani, imaju bolje znanje u cjeloživotnom učenju i studiranju “, kazao je Damir Gazdić, pedagog u Osnovnoj školi „Kreka“.

Tokom ljetnog raspusta učenici se odmaraju, ali ni u kojem slučaju ne trebaju zaboraviti i na obaveze koje trebaju uraditi tokom raspusta. Mnogim učenicima data su zaduženja poput čitanja lektira, vježbanja zadataka iz matematike. Gazdić tvrdi da se učenici koji nisu savladali određeno gradivo mogu uvijek obratiti za pomoć drugarima iz školskih klupa ali i nastavnicima i profesorima. Kod prvačića, koji će prvi put zauzeti svoje mjesto u školskim klupama, situacija i pristup je malo drugačiji, tvrdi pedagog.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Ovdje smo mi prilikom upisa svakom učeniku dali jednu svesku, olovke, bojice da malo kod kuće može vježbati zglob, ruku. Da može crtati geometrijske oblike, kocku, trougao itd kako bi samim tim poboljšao i zglobove i ruku.“, dodaje Gazdić.

Ovo su jednostavne pripreme za prvačiće, kojih će ove godine biti oko 4300. Na đake prvake sigurno će uticati i činjenica da će im možda početkom svake naredne školske godine biti novi učitelj ili učiteljica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Promjena nastavnika utiče na učenike. Dešavalo se da u jednoj generaciji učenici do četvrog razreda promijene i do čak deset nastavnika.“, ističe Gazdić.

I većini roditelja smeta kontinuirano „mijenjanje“ nastavnika, tvrdi Gazdić. Treba imati na umu i da učenici prilikom prelaska u razrednu nastavu, tačnije završetkom četvrtog razreda, dobijaju po deset ili više novih nastavnika sa kojima će sarađivati, što je vrlo stresna situacija i roditeljima se preporučuje da djecu dodatno pripreme za prilagođavanje novom sistemu rada. Roditeljima prvačica savjetuje se da dijete prije polaska u školu nauče da znaju adresu stanovanja, brojeve telefona, kao i gdje roditelji rade. Važno je i dijete prije početka nastave odvesti u školu koju će pohađati u vrijeme kada nema mnogo djece i galame, jer čak i najhrabrija djeca prvi dan početka školovanja mogu posustati, i mogu biti uplašeni. Roditelji i prvačići, sretno vam bilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

NKP.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME