Kako do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe: Građani mogu poslati svoja iskustva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Državni zastupnik Saša Magazinović (SDP) ponovo je aktualizirao pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe te pozvao građane koji imaju iskustva u liječenju kanabisovim uljem, piše Klix.

Magazinović je zajedno sa mladim glumcem Irfanom Ribićem ponovo je aktualizirao pitanje legalizacije upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i pozvao ljude u Bosni i Hercegovini da, anonimno ili pod imenom i prezimenom, šalju priče o svojim iskustvima u liječenju i problematici s nabavkom kanabisa za liječenje.

Ta iskustva će, kako je najavio, proslijediti nadležnim ministarstvima i kolegama poslanicima kako bi im približio hitnu potrebu izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koje će omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

“Prije više od tri godine, na molbu Irfana Ribića, aktivno sam se uključio u borbu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. U isto vrijeme, ova tema postala je moja strast i frustracija. Koraci koje smo do sada napravili jesu mali, u ovom trenutku sigurno nedovoljni, ali za naše društvo vrlo značajni. Nismo i nećemo se umoriti, ali samo sa vama možemo nastaviti dalje. Irfan i ja vas pozivamo da nam pomognete u daljoj borbi. Hajde da zajedno podsjetimo nadležne iz ministarstava, kao i poslanike, zašto je neophodno hitno donijeti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koje će omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe: PIŠITE MI”, istakao je Magazinović.

Svoja iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje građani mogu poslati na mail: sasa.magazi[email protected] vašim imenom ili anonimno, ako tako želite.

“Mi ćemo sva vaša iskustva objediniti u jedan dokument, objaviti ga (poštujući anonimnost kada to zatražite) i dostaviti nadležnim ministarstvima, ali i mojim kolegama zastupnicima u Parlamentu BiH, kako bi ih podsjetili o kakvim problemima i posljedicama govorimo kada tražimo legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa. Znate da godinama Irfan i ja radimo na aktualiziranju ovog pitanja i okupljanju donosilaca odluka, zastupnika, entitetskih ministara zdravlja, predsjedavajućeg Vijeća ministara, državnih ministara sigurnosti i civilnih poslova i brojnih drugih osoba u vezi pitanja za koje svi tvrde da se slažu. Naučna istraživanja u proteklih dvadeset godina nude čvrste rezultate koji pokazuje da upotreba kanabisa olakšava niz različitih simptoma – uključujući bolove, anksioznost, nesanicu. Ulje kanabisa koriste ljudi oboljeli od teških malignih oboljenja, multiple skleroze, epilepsije, reumatoidnog artritisa i drugih oboljenja”, navodi se u saopćenju.

Jasni su koraci na svjetskom planu po pitanju omogućavanja upotrebe kanabisa za medicinsko liječenje, a regulacija ovog pitanja u Bosni i Hercegovini značila bi omogućavanje adekvatne pomoći velikom broju ljudi, ljekarsku podršku u procesu liječenja i zakonski uređeno tržište.

“Zajedničko djelovanje jedini je način postizanja jasnog cilja – olakšati ljudima borbu za zdravlje, život i dobrobit. Mi ne odustajemo od ideje da je to moguće i u zemlji u kojoj se ponekad čini da ništa nije moguće”, ističe se u saopćenju predjedavajućeg Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Saše Magazinovića.