Kako do pasoša BiH: Ovo su uvjeti koje stranci moraju ispuniti kako bi postali bh. državljani

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prije dvije godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH. Ova izmjena zakona omogućila je da gotovo milion bh. građana koji žive van BiH zadrže bosanskohercegovačko državljanstvo.

Naime, izmijenjeni su sporni članovi o dvojnom državljanstvu. S obzirom na to da BiH ugovore o dvojnom državljanstvu ima samo s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom, postojala je realna opasnost da mnogobrojni građani porijeklom iz BiH, a koji žive u inostranstvu, budu primorani da se odreknu našeg pasoša.

Istovremeno su smanjeni i uvjeti za primanje stranih državljana u državljanstvo BiH. Prema izmjenama, boravak u BiH kao uvjet za stjecanje državljanstva naturalizacijom se s dotadašnjih 13 smanjio naosam godina.

ČITAJ JOŠ:  Svijet bilježi veliki pad broja migracija

Također, s osam na pet godina smanjen je ukupni boravak bračnog druga za olakšanu naturalizaciju, s tim da podnosilac zahtjeva ne predstavlja prijetnju za sigurnost države.

Koji se uvjeti uopće moraju ispuniti da bi neko postao državljanin BiH?

Pet je načina na koji se može dobiti bh. državljanstvo:

– porijeklom

– rođenjem na teritoriji BiH

– usvajanjem

– putem naturalizacije

– putem međunarodnog sporazuma

Odluke o stjecanju državljanstva donose entitetske vlasti. Podsjećamo, državljanstvo bilo kojeg od entiteta automatski “nosi” i državljanstvo BiH. Ukoliko se zahtjev predaje u Federaciji BiH, podnosi se kantonalnom MUP-u prema mjestu stalnog boravišta podnositelja zahtjeva (uz potrebnu dokumentaciju – na primjer prijava boravišta, dokaz o emigrantskom statusu, izvod iz matične knjige vjenčanih itd).

ČITAJ JOŠ:  Zaraženi prešućuju kontakte, žele spasiti prijatelje koji idu na ljetovanje

Taj zahtjev će se u roku od pet dana dostaviti Federalnom ministarstvu na rješavanje. Ako podnosilac zahtjeva živi u inostranstvu, zahtjev za stjecanje, odnosno prestanak, državljanstva Federacije podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine koje taj zahtjev odmah dostavlja Federalnom ministarstvu na rješavanje.

Federalno ministarstvo dužno je riješiti zahtjev za stjecanje ili prestanak državljanstva najkasnije u roku od 60 dana od dana prijema zahtjeva. Rješenje kojim se odbija zahtjev za stjecanje ili prestanak državljanstva mora biti obrazloženo. 

Rješenja o stjecanju državljanstva Federalno ministarstvo dostavlja Ministarstvu za civilne poslove i komunikacije Bosne i Hercegovine u roku od tri sedmice od dana donošenja rješenja.

ČITAJ JOŠ:  Novalić: Još jedan Dan rada dočekujemo suočeni sa izazovima pandemije

Sve zajedno, kompletna procedura ne bi trebala trajati više od 90 dana, odnosno tri mjeseca.

Kao što smo već rekli, za stjecanje državljanstva naturalizacijom potrebno je da osoba živi u BiH osam godina, odnosno pet godina ukoliko je u pitanju bračni partner bh. državljanina.

Sporazum o dvojnom državljanstvu ovo može još više smanjiti. Tako, na primjer, državljanin Srbije može postati državljanin BiH nakon samo tri godine provedene u BiH, odnosno nakon svega godinu dana boravka u slučaju bračnog partnera koji je već bh. državljanin.

Radiosarajevo.ba

GODISNJICA
MARKETING