Kako do zaposlenja: Osam stvari koje će upropastiti svaki razgovor za posao

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Svi žele ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao, pogotovo ako je riječ o poslu koji jako žele. Međutim, razgovor može biti veoma neugodan, a u želji da se predstavite u što boljem svjetlu lako možete napraviti greške koje će vas koštati zaposlenja.

Potencijalni poslodavac neke greškice pripisat će nervozi, ali veće će vam teško oprostiti. Otkrijte šta nikako ne biste trebali raditi na razgovoru za posao.

Nemojte lagati

Niko ne očekuje da budete potpuno iskreni, ali pretjerivanje će svako prozrijeti. Nema ništa loše da naglasite uspjehe, ali budite umjereni jer će se laž lako otkriti, pogotovo ako na kraju i dobijete posao.

ČITAJ JOŠ:  Šta bi trebalo da znamo o bolesti Zapadnog Nila?

Nemojte biti previše otvoreni

Potencijalnom poslodavcu recite samo ono što je relevantno i što treba znati. Nema potrebe da budete previše otvoreni, zalazite u teme koje nisu prikladne za poslovni svijet i otkrivate previše o sebi.

Nemojte flertovati

Pretjerana samouvjerenost može vam donijeti suprotan efekat od očekivanog. Osim toga, nikad ne možete biti sigurni da li ćete potencijalnom poslodavcu zbog flertovanja biti zanimljiviji ili će vas odmah otpisati s liste ozbiljnih kandidata za posao.

Nemojte biti drski ili bezobrazni

Ako vas na razgovoru upitaju zašto ste prestali raditi za prethodnog poslodavca, to nemojte shvatiti kao pozivnicu da loše govorite o kompaniji ili bivšim suradnicima. Na razgovoru za posao traži se lojalnost, nemojte odmah pokazati da to nemate.

ČITAJ JOŠ:  Žena oboljela od koronavirusa gledala kako joj majka umire u susjednom krevetu

Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama

Potencijalnog poslodavca vjerovatno će zanimati i vaš profil na nekoj od društvenih mreža. Stoga, pazite šta objavljujete kako vas nepromišljenost ne bi koštala radnog mjesta.

Nemojte biti očajni

Pokažite entuzijazam, ali pazite da ne djelujete očajno. Ako vam je stalo do zaposlenja, to ne znači da na razgovoru na posao trebate pokazati da ćete poslodavcima dopuštati da vas gaze. Ta greška bi vas mogla koštati poštovanja koje ćete teško zaraditi.

ČITAJ JOŠ:  Lak za nokte utiče na IQ bebe?

Uradite zadaću

Nikada nemojte odlaziti na razgovor za posao kao ne znate ništa o kompaniji. Informišite se na njihovoj službenoj internet stranici ili na društvenim mrežama. Ako se na razgovoru otkrije da niste najbolje upućeni u poslovanje kompanije, jasno je da posao i ne zaslužujete.

Postavljajte pitanja

Ako ne postavljate nikakva pitanja potencijalni poslodavci to mogu protumačiti kao nezainteresovanost. Postavite pitanje o uspjesima kompanije, planovima za budućnost jer ćete na taj način pokazati da vas zaista interesuje radno mjesto.

072INFO TV