Kako dodavanje mlijeka u kafu može pomoći vašem organizmu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mlijeka u kafu moglo pomoći vašem tijelu prilikom borbe s upalama te da općenito može doprinijeti boljem zdravlju.

Dodavanje mlijeka vašoj kafi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde naučnici. 

Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije.

ČITAJ JOŠ:  U FBiH viša proizvodnja kravljeg mlijeka, sira i pavlake

Bolji uticaj na zdravlje 

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. 

Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.

Autorica studije, profesorica Marianne Nissen Lund, rekla je: “Pokazujemo da se – kako polifenol reaguje – njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi.”

ČITAJ JOŠ:  U FBiH viša proizvodnja kravljeg mlijeka, sira i pavlake

Poboljšava apsorpciju

Profesorica Nissen Lund je dodala: “Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako poboljšati njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protuupalnih učinaka.”

“Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smoothieju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta”, pojasnila je.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING