Kako dresirati štenad?

Nekoć se smatralo kako pse treba obučavati, ili kako se to govorilo ‘dresirati’ tek u starijoj dobi, od oko godine dana. Držalo se da je tek stariji, odrasli pas sposoban proći kvalitetnu obuku. Tako se često događalo da i odrasli psi imaju probleme iz šteneće, djetinje faze.

Već dulje vrijeme, naravno, smatra se da obuka pasa počinje čim štene stigne u vaš dom. Pse se, baš kao i ljude, može odgajati od najranije dobi. K tome, štenad, za razliku od ljudske nejači već veoma rano postaje u velikoj mjeri neovisna o roditelju, te sposobna usvajati nova znanja.

Sve češće se novopečeni vlasnici obraćaju trenerima čim štene stigne u njihov dom i to je, obično, najsretnija varijanta. Ipak, katkad vlasnici postave pitanje: ‘Je li to prerano?’, vođeni nekoć uvriježenim mišljenjem kako štenad nije spremna za obuku. Baš naprotiv, s mladim psima često je pravo zadovoljstvo raditi jer radi se o veoma inteligentnim bićima koja rado upijaju nova znanja, a nisu imala vremena steći pogrešne navike.

No, koji su najčešći problemi pri odgoju štenadi? Prije svega, s obzirom da u gradskim uvjetima velik broj pasa živi u stanovima, tu je veoma važna navika učenja čistoći u stanu, to jest obavljanju nužde vani a dijelom isprva i za na to predviđenom mjestu u stanu. Nije moguće do detalja objasniti ovu presudnu stvar pri odgoju štenadi u nekoliko redaka no važno je naglasiti kako su psi po prirodi čiste životinje te, s ispravnim vodstvom, lako usvajaju te navike.

Nije stoga potrebno maleno štene ni na koji način kažnjavati ili opominjati ako obavi nuždu u stanu. Važnije je veoma često izvoditi ga, imajući na umu da psić fiziološki ne može dugo trpjeti, i obilno ga hvaliti kad obavi nuždu vani ili na za to predviđenom mjestu u stanu. Takozvana ‘pelena’ ili rasprostrte novine u tom će smislu dobro poslužiti.

Kažnjavanje ili grđenje može biti kontraproduktivno i nerijetko dovesti do toga da maleni obavi nuždu u našoj prisutnosti – iz straha. Tada se ljudima zna dogoditi da uđu u začarani krug pretpostavljajući pogrešno kako im psić prkosi za što psi nemaju ni mentalnih kapaciteta ni sklonosti. U tom su smislu veoma izravni i nepatvoreni stvorovi i u njihovu se svijetu ništa ne događa naknadno već su reakcije jasne i trenutne.