Portal 072info

Kako država od 30 miliona stanovnika ima 4-5 mrtvih dnevno?

saudijska arabija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vakcinacija kod Saudijaca ide prilično brzo. Stanovnici većih gradova su svi već primili Pfizer vakcinu, a u mjestu gdje ja živim, tri mjeseca nije bilo novog slučaja korone, ali i dalje se pridržavamo strogih mjera“, u razgovoru za Nova.rs priča dr Jovan Virt, srbijanski ljekar, specijalista za ginekologiju i akušerstvo, koji skoro godinu dana radi u Saudijskoj Arabiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U zemlji sa više od 30 miliona stanovnika vakcinacija protiv koronavirusa u velikim gradovima je već završena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

„Svi su se vakcinisali u velikim gradovima. Ipak, Muhail, grad u kojem ja živim i radim već skoro godinu dana i u kojem je 200.000 ljudi, još nije stigao na red. Međutim, imamo razloga za optimizam, jer su nadležni najavili da ćemo 15. januara biti vakcinisani. U Saudijskoj Arabiji, prioritet za vakcinaciju imaju mladi, pa zdravstveni radnici, a tek poslije njih vojska i policija“, opisuje situaciju u ovoj dalekoj zemlji doktor Virt, koji je kao ljekar skoro 30 godina radio u Somboru, dok iz Saudijske Arabije nije dobio ponudu “koja se ne odbija”.

U ovu zemlju stigao je mjesec dana prije izbijanja pandemije koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Ne znam da li je ispalo dobro ili loše, ali šta je tu je. Saudijska Arabija se dosta promijenila tokom posljednje dvije godine. Sistem je malo opušteniji, radi se po takozvanim američkim protokolima. Nema ovdje mnogo filozofije, imate protokol, po njemu radite, i to je to” kaže on.

U Saudijskoj Arabiji od marta 2020. na snazi su iste, stroge mjere, od kojih se ni u jednom trenutku u posljednjih 10 meseci, nije odstupalo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Sve mjere protv korone, vjerovali ili ne, još su na snazi, od marta prošle godine. Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije nema nikakav Krizni štab. Oni svakom na mobilni telefon redovno šalju sve izvještaje o zaraženima, ali i o mjerama koje se moraju poštovati. Šalju i uputstva kako ljudi da se štite. Svuda su maske obavezne, zabranjena su okupljanja, gdje god da dođete mjere vam temperaturu, od javnih, kulturnih ustanova ništa ne radi, nema gdje da se ode. Ali zato, imamo rezultate. Tokom posljednja dva meseca broj oboljelih u cijeloj zemlji je dnevno oko 150, a preminulih oko četiri ili pet, što je odličan rezultat s obzirom da ovdje živi više od 30 miliona ljudi“, priča Virt.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME