Kako EPBiH Rudniku Stanari lošiji ugalj plaća skuplje, a kvalitetniji iz Kreke jeftinije?

Screenshot 5 36
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog aktuelne situacije u Rudnicima uglja Kreka Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzla upravu spomenutog preduzeća pozvao je da hitno i u potpunosti povuče odluku o upućivanju radnika na privremeni prekid rada.

Iz SDP-a smatraju da je neophodno nastaviti socijalni dijalog Vlade FBiH i Samostalnog sindikata rudara FBiH, naglasivši da je neodgovoran odnos Elektroprivrede BiH prema Rudnicima Kreka vidljiv i kroz dvostruke aršine kada je riječ o cijeni uglja.

“Naime, Elektroprivreda BiH nabavlja ugalj Rudnika Kreka (PK Šikulje i Dubrave) po cijeni od oko 40 KM po toni, a istovremeno prema potpisanom ugovoru između Elektroprivrede i Rudnika Stanari nabavlja ugalj slabijeg kvaliteta po cijeni od 64 KM po toni. Razlika od oko 24 KM po toni uglja za Rudnik Kreka bi bila od krucijalnog značaja i znatno bi izmirila njegova dugovanja. Tržišna cijena od 64 KM Rudniku Kreka bi značila dobit veću za 48 miliona KM godišnje ili 240 miliona KM za 5 godina”, ukazali su iz SDP-a.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prema njihovom stavu, neophodno je da Elektroprivreda BiH i uprava Rudnika Kreka ponude rješenje za spas radnih mjesta na način da se realizuju planirane realne investicije, za koje postoje odluke uprave Elektroprivrede, čime bi se povećala proizvodnja uglja.

“Nužno je osloniti se na vlastiti kadar i ulagati u vlastitu opremu, a ne kleknuti pod pritiskom Elektroprivrede za angažiranje privatnih kompanija s istrošenom i dotrajalom opremom. Radnici snose posljedice jer posao remonta trakastog sistema, koji vrši TTU Energetik, kasni i po dva mjeseca, što usporava otkrivku, a i prozvodnju uglja”, nadovezali su se iz SDP-a.

GODISNJICA
MARKETING