Kako EU prikazuje države Balkana: Od brojnih znamenitosti izabrali su medvjeda

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Evropska komisija na svojoj zvaničnoj Facebook stranici obilježila je Međunarodni dan mladih, a tim povodom objavili su mapu Starog kontinenta na kojoj su prikazane određene specifičnosti država.

Ilustrovana mapa, namijenjena prije svega djeci, pokazuje brojne evropske znamenitosti, a kako je naglašeno na ovaj način djeca mogu istraživati svaki kutak Evrope.

“Prelijepo, raznoliko i toliko toga za otkriti”, naveli su iz Evropske komisije.

Ipak, ukoliko se karta Evrope koju je objavila Evropska komisija pogleda detaljno, te ukoliko se obrati pažnja na Balkan, može se vidjeti kako Evropska unija nije obratila pretjerano veliku pažnju na ovaj dio Evrope.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro će nas usluge mobilne telefonije u EU koštati onoliko koliko plaćamo i u BiH

Kao znamenitosti su prikazani rasa psa Dalmatinac, Zagrebačka katedrala, Dioklecijanova palača te šolja kafe, koja bi trebala simbolizirati ljubav stanovnika prema kafi.

Ostatak Balkana, čini se da Evropsku uniju nije pretjerano zanimao te je tako od svih simbola koji krase države Zapadnog Balkana ostavljen samo medvjed.

Mnogi članovi Facebook zajednice primijetili su ovakav propust Evropske unije te su u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

“U većini zemalja bivše Jugoslavije žive medvjedi? Hvala vam ni za šta”, jedan je od komentara.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro će nas usluge mobilne telefonije u EU koštati onoliko koliko plaćamo i u BiH

“Dakle, zemlje Zapadnog Balkana – samo psi i medvjedi. Interesantno, prave evropske vrijednosti”, također je jedan od komentara na zvaničnoj stranici.

Inače, crtanje karata i poznavanje pojedinih znamenitosti zemalja u Evropi, nije nešto čime se iz Evropske unije mogu pohvaliti.

Krajem maja ove godine, Delegacija EU u Indoneziji čestitala je Dan državnosti Hrvatskoj i pri tome napravila ozbiljan propust priloživši sliku s obrisima hrvatske države na geografskoj karti te historijskih građevina u Hrvatskoj.

Problema ne bi bilo da nisu kao jednu od znamenitosti postavili i Stari most u Mostaru.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro će nas usluge mobilne telefonije u EU koštati onoliko koliko plaćamo i u BiH

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING