Kako godišnja doba utječu na seksualni nagon i kada je libido najsnažniji

Screenshot 3 1019

Seksualni nagon jedna je od mnogih stvari na koje mogu utjecati godišnja doba. Najsnažniji libido imamo u jesen, ali postoje prirodna rješenja kojima možete potaknuti svoj nagon i “izvan sezone”, savjetuju seksualni terapeuti. Ljeto se smatra prilično povoljnim godišnjim dobom za seks, jer se ljudi osjećaju slobodnije nego u drugim dijelovima godine, piše MindBodyGreen. Moguće je da porast vitamina D ljeti, više vremena koje provodimo u društvu i pokazivanje više kože nego inače mogu stvoriti više seksualnog interesa.

Ali ako pogledamo uzorke hormona, jesen je zapravo doba u kojem seksualna želja dobiva poticaj.

Ljudi, kao i većina sisavaca, doživljavaju svojevrsni biološki ritam kada su plodnost i drugi fizički procesi u pitanju.

U jednoj studiji o testosteronu kod muškaraca i žena, istraživači su otkrili kako su oboje doživjeli pad testosterona ljeti, s povećanjem u jesen. Drugo istraživanje na muškarcima također je pronašlo istaknuti sezonski vrhunac nivoa testosterona u oktobru i novembru. Dodatna istraživanja sugerišu da nije neobično da muškarci, posebno u hladnijim zimskim mjesecima, iskuse pad testosterona.

Uzimajući u obzir ove studije, vidljivo je da je jesen posebno povoljno razdoblje za seks. Druga studija pokazala je da muškarci zapravo smatraju ženska tijela privlačnijima tokom hladnijih mjeseci jer vide manje kože u poređenju s ljetnim periodom što podstiče maštu.

Ukoliko se mučite s niskim seksualnim nagonom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali libido i nivo testosterona ako to želite učiniti, savjetuju stručnjaci.

Zdravija prehrana i konzumiranje zdravih masnoća poput onih u avokadu i lososu, istovremeno s izbacivanjem suvišnog šećera, može pomoći u ravnoteži hormona i tako riješiti osnovne uzroke nižeg spolnog nagona.

Razlog smanjenog libida mogu biti i psihološki razlozi kojima bi se možda trebali pozabaviti, posebno ukoliko ste u vezi i shvatite da ne želite seks sa svojim partnerom. U tom slučaju pomoći će vam razgovor s partnerom o problemu ili odlazak terapeutu.