Kako i u kojoj mjeri rat u Ukrajini pogađa Njemačku auto-industriju?

njemacka autoindustrija23320221 696x461 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Posljedice rata u Ukrajini osjećaju i njemački proizvođači automobila. Tamo se u velikoj mjeri proizvode kablovski snopovi za VW, BMW i Mercedes. Zaustavljena je i proizvodnja automobila ovih koncerna u Rusiji.

  • Ruska borbena dejstva u Ukrajini dovela su do prekida lanaca snabdijevanja. Promet robe je ograničen, a proizvodnja u tvornicama, koji snabdijevaju automobilske koncerne potrebnim dijelovima za montažu automobila, je smanjena – saopšteno je iz Udruženja njemačkih proizvođača automobila VDA kao odgovor na upit DW-a.
  • Brza pomoć i prekid neprijateljstava moraju biti prioritet, ekonomska pitanja sada su u drugom planu – kaže predsjednica VDA Hildegard Müller.

Industrijski divovi kao što su Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen sa svojim markama Porsche i Audi, te proizvođač kamiona MAN već smanjuju ili čak zaustavljaju proizvodnju jer im nedostaju tzv. kablovski snopovi, piše DW.

To su složene komponente, od kojih se dobar dio proizvodi za svaki model vozila posebno. One moraju biti dostupne na početku proizvodnje vozila, jer se ne mogu naknadno ugrađivati.

Svežanj kablova je električni sistem automobila – mjesto gdje su strujni i prijenosni vodovi za signale grupirani u jedan zajednički snop. Uz elektriku i upravljanje motorom, u njemu su spojeni i svi asistentski sistemi i elektronika za zabavu. U jedno vozilo ugrađeno je šest do osam kilometara kablova, čija težina iznosi više od 60 kilograma.

Pored Tunisa, prema informacijama VDA, ovom automobilskom komponentom evropske proizvođače opskrbljuje posebno Ukrajina. Kablovski snopovi su kompleksne komponente, tako da se proizvodnja ne može prebaciti na druge firme u kratkom vremenskom periodu, niti se ona može nadomjestiti na neki drugi način. Pored toga, izuzetno mali broj kablovskih snopova se proizvodi unaprijed i skladišti.

Veće firme za proizvodnju kablovskih snopova s lokacijama u Ukrajini su Fujikura iz Japana i francuska firma Nexans. Nirnberški proizvođač električnih kablovskih sistema za autoindustriju – Leoni, koji je vjerovatno najvažniji dobavljač za njemačke automobilske koncerne, je nakon početka rata zatvorio svoje dvije tvornice s nekoliko hiljada zaposlenih na jugozapadu Ukrajine.

NJEMAČKI PROIZVOĐAČI AUTOMOBILA POVLAČE KOČNICU

  • Sukob u Ukrajini ima dalekosežne posljedice na tamošnje liferante i proizvodnju komponenti za automobile. Ratom uzrokovani zastoj proizvodnje kablovskih snopova rezultirao je postupnim prekidom proizvodnje u nekoliko fabrika BMW-a – citira Frankfurter Allgemeine Zeitung glasnogovornika ove automobilske grupe. Pogođena je gotovo cijela proizvodnja ovog bavarskog proizvođača automobila u Evropi.

Nakon uskih grla zbog prekida isporuka kablovskih snopova iz Ukrajine, i koncern Volkswagen je uveo skraćeni rad u dva proizvodna pogona u istočnoj Njemačkoj. Ove sedmice došlo je do ograničenja proizvodnje i u glavnoj tvornici u Wolfsburgu, a u predstojećoj će sedmici uslijediti potpuni zastoj.

U pogonima Porschea u Leipzigu će proizvodne trake mirovati do kraja sljedeće sedmice no proizvodnja će se nastaviti u glavnoj tvornici u Zuffenhausenu. “U narednim danima i sedmicama radićemo koliko budemo mogli i stalno ćemo procjenjivati aktuelnu situaciju”, rekao je glasnogovornik Porschea za Reuters. Ova britanska novinska agencija također izvještava o smanjenju proizvodnje u pogonima njemačkog proizvođača kamiona MAN. Mercedes-Benz također ovisi o dobavljačima iz Ukrajine. Ulažu se napori da se izbjegnu zastoji u proizvodnji, poručeno je iz sjedišta koncerna u Stuttgartu.

Volkswagen je u četvrtak najavio da će obustaviti poslovanje u Rusiji. “S obzirom na napad Rusije na Ukrajinu, Upravni odbor Grupacije VW odlučio je zaustaviti proizvodnju vozila u Rusiji do daljnjega”, rečeno je u Wolfsburgu. VW ima vlastite pogone za proizvodnju automobila u Kalugi, jugozapadno od Moskve, i u Nižnjem Novgorodu na istoku Rusije. I izvoz automobila ovog najvećeg evropskog autoproizvođača u Rusiju također je zaustavljen. I Mercedes-Benz i BMW također su kao VW prestali ne samo sa proizvodnjom u Rusiji već i izvozom u tu zemlju.

PRISUTNOST NA TRŽIŠTU U RUSIJI I UKRAJINI

U Rusiji je 2021. prodato oko 1,7 miliona lusuznih automobila i lakih teretnih vozila (kombija). To je manja količina od one koja je prodata u Brazilu ili Indiji. Rusko tržište za njemačke proizvođače automobila ima udio od samo 2,3 posto od ukupne prodaje na svjetskom tržištu. “Rusija je postala beznačajna tržišna niša za automobilsku industriju”, naslov je koji je svojoj aktuelnoj studiji dao ekpert Ferdinand Dudenhöffer iz „CAR Center Automotive Research” u Duisburgu.

Prema podacima udruženja VDA, njemački proizvođači su prošle godine izvezli nešto više od 40.000 vozila u Rusiju i Ukrajinu, od toga 4.100 automobila u Ukrajinu i 35.600 automobila u Rusiju. To procentualno odgovara brojki od 1,7 posto svih automobila izvezenih iz Njemačke. No, kada se radi o njemačkom izvozu u Rusiju, ova zemlja je na 18. mjestu.

U samoj Rusiji njemački su proizvođači prošle godine proizveli 170.000 automobila, od kojih je većina tamo i prodata. Njemačka automobilska industrija – uključujući proizvođače i dobavljače – održava oko 43 proizvodna pogona u Rusiji i šest u Ukrajini.

VDA polazi od pretpostavke da će automobilska industrija dugoročno biti konfrontirana sa porastom cijena sirovina. Ukrajina je jedan od najvažnijih isporučilaca plemenitog gasa neona. VDA stoga smatra da će se rat izrazito nepovoljno odraziti na evropsku proizvodnju poluvodiča, budući da su čipovi već deficitarni. U proizvodnji poluvodiča koriste se laseri visokih performansi, koji između ostalog koriste plemeniti gas.

Moglo bi doći i do nedostatka paladija za katalizatore. Otprilike petina paladija uvezenog u Njemačku dolazi iz Rusije.

Važna sirovina za proizvodnju litijumsko-jonskih baterija je nikal. Stoga je ova sirovina nezamjenjiva za povećanje elektromobilnosti. Prema prognozama, potražnja za niklom će se višestruko povećati. Rusija je također važan proizvođač nikla. Njemačka 44 posto svojih potreba za ovom rudom zadovoljava uvozom iz Rusije.

SKLADIŠTA PRAZNA, LANCI OPSKRBE POREMEĆENI

Zalihe poluproizvoda su u nekim područjima bile uveliko iscrpljene i prije izbijanja rata. Tome je doprinijela globalna pandemija koronom. Aktuelni poremećaji željezničkih i brodskih veza uzrokovani ratom, kao i ograničenja u zračnom prometu, već se značajno odražavaju na logističke lance i lance snabdijevanja. Stoga VDA očekuje zaoštravanje situacije u oblasti opskrbe dijelovima.

I lanci snabdijevanja iz Kine i prema Kini ne odvijaju se normalno jer kopnene rute vode kroz krizno područje – što sve više onemogućava promet roba i usluga.

  • Iskustvo s Rusijom i Ukrajinom pokazuje da bi procjena i diverzifikacija rizika trebali u budućnosti postati važniji za autoindustriju posebno kada se radi o izboru proizvodnih destinacija. To se, kako u intervjuu o posljedicama rusko-ukrajinskog rata za njemačku automobilsku industriju – kaže direktor Centra za upravljanje automobilima (CAM) u Bergisch Gladbachu Stefan Bratzel, posebno odnosi na Kinu, gdje Volkswagen ostvaruje 40 posto svoje ukupne prodaje.