Portal 072info

KAKO IH SE RIJEŠITI: Hemeroidi – neugoda o kojoj se ne priča

Ono što je važno znati jest, da mnogi stručnjaci vjeruju da ljudska bića dobivaju hemeroide zbog visokog tlaka u venama našeg tijela, zbog puke činjenice da stojimo uspravno. Isto tako, posebno su učestali u trudnoći, zbog pojačanog pritiska koje stvara beba, kao i hormonalnih promjena.

Pojedine namirnice i način prehrane mogu ublažiti bolne hemoroide. Donosimo vam popis što biste trebali jesti, a što izbaciti s jelovnika kako biste izbjegli bol.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvenstveno se preporuča prehrana bogata vlaknima i antioksidansima kao i unos tekućine u organizam. Takozvana ‘lagana’ prehrana je najbolji način da se olakšaju tegobe uzrokovane hemoroidima.

Jedite što više mekinja, jabuka, krušaka, repe, kupusa, brokule, mahunarki i cjelovitih žitarica. Te namirnice su bogate neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Također se preporučuje i tamno bobičasto voće kao što su borovnice, crni ribizl, višnje kao i sokovi od tih plodova. Naime, to voće obiluje biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene, te na taj način štite od hemoroida.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svakako bi bilo poželjno da barem jednom dnevno pojedede kuhani obrok. Ukoliko je to varivo, tim bolje. Ne zanemarujte tekućinu jer ona omekšava stolicu, pa su i tegobe povezane s hemoroidima blaže. Osim vode, možete piti i zeleni čaj, jer je odličan antioksidans te čaj od kombuche koji ima antibakterijska svojstva.

Hemoroidi koji krvare

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U tom slučaju preporučaju se namirnice bogate vitaminom K kao što je zeleno lisnato povrće. Ukoliko je riječ o obilnom i dugotrajnom krvarenju, organizam je potrebno osigurati željezom. Jedno istraživanje je pokazalo kako je u ublažavanju boli i krvarenja povezanih s hemoroidima dobro konzumirati 300 miligrama dnevno ekstrakta kore bora.

Što izbjegavati

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klonite se crvenog mesa, mesnih prerađevina, industrijski prerađenih proizvoda, čokolade, kave, alkohola, osobito crnog vina, te jakih začina.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME