Portal 072info

Kako ih spriječiti: Za pojavu alergija kriva je i jesen

Alergije su, osim u proljeće, česte i u jesen, a glavni okidači su grinje i opalo lišće. One utiču na disajne puteve i izazivaju iritaciju kože, tvrde imunolozi.

Grinje su najčešće u jesen i zimu, a njihovom razmnožavanju pogoduju grijanje i suhi vazduh. Njihov izmet može uzrokovati astmu, ekceme i upalu disajnih puteva.

Da biste spriječili pojavu grinja, redovno provjetravajte prostorije, a posteljinu perite na minimalno 60 stepeni. Plišane igračke su takođe pravo leglo grinja, a da biste ih se riješili stavite igračke na sedam sati u frižider.

alergija2

Opalo lišće, također može izazvati alergije i kihanje, jednako kao i kasno cvjetajuće bilje poput divljeg pelina  i koprive. Stoga budite oprezni i s unošenjem biljaka u kuću.

Kako prepoznati alergiju

Budući da je jesen vrijeme kada nastupa sezona prehlada i gripa, morate prepoznati simptome alergije. Kihanje zbog alergije se ponavlja, pa ponekad možete kihnuti i po 10 puta zaredom, dok je kod prehlade kihanje u većim razmacima. Također, sluz kod alergije je čista, a kod prehlade žuta, zelena ili smeđa. Kod prehlade su ti simptomi stalni i prođu nakon nekoliko dana, a prati ih i povišena tjelesna temperatura, dok se kod alergija javljaju povremeno. Alergiju ćete najlakše prepoznati ako se simptomi javljaju tokom određenih aktivnosti ili samo u određenom dijelu dana.

Promjene na koži

Osim problema s disajnim putevima, alergije su povezane i s kožnim problemima. Ljudi koji imaju problema s kožnim ekcemima trebaju izbegavati vunenu odjeću, a kožu njegovati hidratantnim kremama, jer je suha koža podložnija iritaciji.

azramag.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box