Kako Islanđani koriste vodu i termalne izvore da očuvaju zdravlje

Screenshot 10 23
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Voda nosi brojne dobrobiti za organizam, a sastavni je dio kulture Islanđana koji redovno praktikuju namakanje u termalnim izvorima. Ova praksa ima i naučno utemeljenje, a magazin Healthline izdvojio je prednosti koje donosi za organizam.

Island je redovno na vrhu liste najzdravijih i najsretnijih zemalja, a indeks Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj ga ocjenjuje drugom najsretnijom populacijom na svijetu.

Bloombergov zdravstveni indeks ocjenjuje Island kao drugu najzdraviju zemlju na svijetu, a kako piše Healthline, teško je naći nekoga ko generalno nije zadovoljan svojim životom tamo. Naginju pozitivnom, a uglavnom su fit i aktivni.

Što dijelom mogu zahvalititi vodi koja je, kažu, prirodni dio gotovo svakog dana za Islanđane.

Dr. Christof Leicht, viši predavač fiziologije vježbanja na Univerzitetu Loughborough u Ujedinjenom Kraljevstvu, počeo je istraživati ​​vodu kao lijek nakon posjete diplomskoj školi Japanu, gdje se, kao na Islandu, čini da je vodena terapija posvuda.

U studiji iz 2018. godine, Leicht i tim su otkrili da čak i pasivno uranjanje u toplu vodu može dovesti do zdravstvenih koristi kao što su poboljšana vaskularna funkcija, upravljanje težinom i bolja osjetljivost na inzulin.

Istraživači su također zaključili da se poboljšanja mentalnog zdravlja mogu dobiti i iz redovnog “namakanja”.

“Otkrili smo da su psihološki poremećaji rjeđi kod onih koji se češće kupaju”, rekao je Leicht za Healthline, “Kvalitet sna je također poboljšan.”

Leicht je rekao da vjeruju da je utjecaj na protok krvi uzrok toga: “Kada ste u vrućoj vodi, vaši se krvni sudovi otvaraju. To čini da vaše srce radi malo teže, povećavajući adrenalin.”

Pojasnio je da se to može uporediti sa žurbom koju može osjetiti i doživjeti neko ko trči ili vježba na druge načine. Također dolazi do smanjenja upale, koja je faktor hroničnih bolesti.

Namakanje u toploj vodi se dugo koristi za borbu protiv stanja kože, a kroz to istraživanje, stručnjaci su prepoznali i druge prednosti.

Dagný Pétursdóttir, izvršna direktorica najnovije geotermalne banje na Islandu “Sky Lagoon” rekla je za Healthline da vjeruje da ključ za zdravlje Islanđana leži u njihovoj vodi.

“Islandski topli bazeni služe kao oblik zajednice stotinama godina. Ljudi se okupljaju u toplini kako bi se posjetili, sustigli, podijelili i sarađivali. A svi znamo koliko za našu dobrobit može biti važno da ostanemo povezani s drugima.”, kazala je.

Islanđani također imaju tendenciju da jedu svježu, organsku hranu, kao i da izlaze napolje da vježbaju (pješačenje i skijanje su popularni).

Stanovnici ove države zimi posebno često posjećuju banje i koriste hidromasažne kade ističući psihološke prednosti vode koja vam može popraviti tmuran dan.