3A352528 4E93 4B20 8903 3A851B758C9E


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Možda se čini kao namirnica koja može svašta da preživi, ali krompir zapravo treba dobro čuvati, pogotovo u hladnijim danima. Ako ga predugo ostavite da stoji na njemu počinju da rastu klice.

Za to je odgovorna toplina vašeg doma i bilo kakvo svjetlo kojem je krompir izložen. Baš iz tog razloga trebalo bi ga držati na hladnom i tamnom mjestu, a kako ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista djeluje.

image 133

Šta se dešava kada krompir promijeni boju? Kada postane zelen?

Takav može biti opasan za zdravlje, a promjena izgleda događa se kada je izložen svjetlu jer ono pokreće određene reakcije. Proizvodnja hlorofila pokreće zelenu boju i iako to nije štetno, svjetlost i toplina takođe pokreću proizvodnju solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama.

Simptomi uključuju mučninu, dijareju, povraćanje, grčeve u želucu, glavobolju i vrtoglavicu. Sve se to može ukloniti guljenjem kore, što svakako i smanjuje i moguće trovanje, ali i dalje ukus može da bude loš, odnosno gorak.