Kako ispravno glasati na Općim izborima 2018.

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, a koji se biraju sa teritorije entiteta Federacija BiH naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira sa teritorije entiteta Republika Srpska, naći imena kandidata iz reda srpskog naroda. Vaš glasački listić bit će važeći samo ukoliko odaberete i glasate za jednog kandidata.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba. Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasate samo za jednog kandidata.

Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske direktno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika Republike Srpske bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike Republike Srpske kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne politički stranke ili koalicije ili imena samo jednog nezavisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju s označne liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasati na način da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje.

Državljani Bosne i Hercegovine glasaju tako što upisuju znak “X” u kvadratić pored imena kandidata.

Još uvijek nije jasno na koji način vlast nakon oktobarskih izbora planira izabrati delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH s obzirom na to da je Ustavni sud BiH ranije stavio određene odredbe Izbornog zakona BiH van snage. Delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH biraju se iz skupština kantona, a delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH bira Narodna skupština RS-a i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Političke stranke koje dobiju najveći broj glasova na ovogodišnjim izborima pristupit će nakon izbora sklapanju političkih dogovora s drugim političkim strankama kako bi osigurale većinu u organima zakonodavne vlasti i izabrale novi saziv izvršne vlasti odnosno Vijeća ministara BiH (državni nivo), Vlade FBiH i Vlade RS-a (entitetski nivo) i kantonalnih vlada (kantonalni nivo).

Klix.ba