maska 319586 750x423 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zaštitna maska jedan je od glavnih alata za suzbijanje širenja epidemija koronavirusa, no osobe koje imaju bradu trebale bi obratiti posebnu pažnju na nekoliko stvari kako bi maska bila učinkovita.

Ako osoba ima bradu, maska može propuštati određenu količinu čestica koje se izlučuju kroz usta i nos. Osim toga, maska kod osoba s brdom možda ne prianja najbolje pa je mogu stalno podešavati, to nije preporučljivo.

Najbolja opcija bi bila obrijati bradu, no to je osobna odluka svakog pojedinca pa ako ne želite obrijati bradu, možete poduzeti neke mjere predostrožnosti kako biste se zaštitili od koronavirusa.

Skratite bradu

Ako ne želite u potpunosti obrijati bradu, možete je samo skratiti. Cilj je smanjiti bradu do te veličine da je maska može obuhvatiti. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je infografiku koja prikazuje koji stilovi brade su najbolji kako bi maska učinkovito mogla zaštiti osobu, a koje bi stilove ipak trebalo izbjegavati za vrijeme pandemije. Kraći stilovi su preporučljivi jer u tom slučaju maska može adekvatno obuhvatiti i usta i nos.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)


Veća maska

Ako ne radite u okruženju koje se smatra rizičnim, odnosno niste svakodnevno izloženi mogućnosti zaraze, nije nužno da u potpunosti obrijete bradu nego je dovoljno da nađete veću masku. Maska i u ovom slučaju treba biti u doticaju s kožom a ne s bradom. Možete odabrati neku varijantu maske koja prekriva područje od uha do uha.

“Sve dok su nos i usta čvrsto prekriveni maskom, osobe s bradom ne predstavljaju veći rizik za osobe u okruženju”, ističe dr. Monica Gandhi, profesorica i specijalistica za zarazne bolesti sa sveučilišta u San Franciscu.

Izbjegavajte maske s vezicama

Ako nosite masku s vezicama koje se stavljaju iza uši, brada može pomicati masku pa vam ona u nekim trenutcima može prekriti i oči. Konstantno pomjeranje maske svakako je iritantno pa se stoga preporučuju maske čije se vezice mogu vezati za stražnji dio glave i vrata. Tako ćete moći lakše staviti masku i lakše će te je namjestiti, a maska se neće tako lako pomjerati, piše Popsci.