Kako izgleda život kad vas odgaja otac s Down sindromom: Iskrena ispovijest dvadesetrogodišnjeg momka

Untitled design 2021 09 15T152825 793 1536x1229 1

Sader Issa je 23-godišnjak iz Sirije, čovjek koji se ponosi svojim korijenima. Djetinjstvo mu je bilo puno ljubavi i nježnosti, jer je njegov otac uvijek pokušavao učiniti njegov život takvim da se ne osjeća drugačijim od svojih vršnjaka. Iako bi to nekima moglo predstavljati izazov i nešto s čime se veoma teško suočiti, Saderov otac pokušao je odgajati sina na najbolji mogući način. Iako se može pretpostaviti da je odnos između njega i njegovih roditelja drugačiji od ostalih, Sader kaže da to nije. Odnos koji su gradili tokom godina bio je uobičajen kao i bilo koji drugi. S vremenom su mogli da uživaju u ljubavi, jednostavnosti, poniznosti i uspjeli su da se probiju kroz nevolje kada se nisu slagali.

Ovim su pokušali pokazati drugima da je sve moguće i da mogu promijeniti percepciju o stvarima ako odvoje trenutak da ih vide kao porodicu u kojoj je ljubav najvažnija.


Jad Issa, Saderov otac, radi u mlinu u blizini svoje kuće. Njegov sin mu često pomaže i prati ga do radnog mjesta. Vodi normalan život i ljudi ga poštuju i postupaju prema njemu kao prema bilo kome drugom, jer sve što zna je kako im pružiti čistu ljubav bez da zauzvrat očekuju išta.


– Ponosan sam na svog oca. Kroz moj život bio mi je najveća podrška kada mi je to bilo potrebno – kazao je Sader.

Najljepše od svega je kad ga otac ponosno upoznaje sa drugim ljudima i pokazuje im da je, uprkos svom stanju, postigao svoj cilj: odgojiti dobrog čovjeka, koji nastoji dobiti ono što želi. Sader  je student stomatologije, pa, kad upozna nove ljude, ovaj divni otac s ponosom im kaže „moj sin je doktor.“

– Njegove oči su pune radosti i zadovoljstva, kao da se u njima očitava izraz kojim on pokušava reći: „Da, imam Down sindrom, ali odgojio sam ovog čovjeka i učinio sve što je u mojoj moći da ga učinim doktorom i pomognem drugima“ – rekao je Sader, koji ne krije koliko je ponosan na svog oca.

Možda, kad je žena trudna i otkrije da će njeno dijete imati Down sindrom, mogla bi pomisliti da joj je život uništen i da bi to mogla shvatiti kao najgore što joj se može dogoditi. Kao i u svakoj životnoj situaciji, mogućnosti se pojavljuju i u ovom slučaju postoje samo dvije: pričekajte i preuzmite odgovornost ili odustanite od ideje da imate dijete s tim stanjem.

– Da je moja baka bila uvjerena da ne rodi mog oca, ne bih mogao biti ovdje da vam ispričam ovu nevjerovatnu priču – rekao je Sader koji pokušava snimiti film o svojoj porodici.

https://www.instagram.com/p/B_4oTwNFoWm/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a241b51c-92b1-4bec-b65e-d99d6e3ce8be