Screenshot 1 70


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ni u pandemiji ništa ne može zaustaviti navalu oglasa za Valentinovo. Roba svih oblika i veličina na kratko se pretvara u predmete u obliku srca.

Svaka vrsta hrane obojena je u crveno ili se prodaje u romantičnijoj verziji. Ipak, kada je pritisak da za Valentinovo izrazimo romantiku, mnogi se vrate čokoladi, vrhunskoj hrani ljubavi.

Kakao, osnovni sastojak čokolade, prvi je put dobio društveni značaj u Americi, gdje se koristio za aromatiziranje hrane i pravljenje pića otprilike 2000 godina prije nove ere. Maje i Azteci trgovali su kakaom. Kakao je također bio element ritualnih obreda, uključujući one povezane s plodnošću i ljubavlju. Pića napravljena od kakaa i aromatizirana su začinima, medom ili cvijećem, a razmjenjivala su se i pila u važnim trenucima.

Viktorianci su definitivno utvrdili čokoladu kao hranu romantike, posebno za Valentinovo. Charles, vojvoda od Orleansa, napisao je prvu poznatu ljubavnu pjesmu za Valentinovo 1415. godine dok je bio zatvoren u londonskom Toweru.

Richard Cadbury, osnivač je britanske istoimene kompanije koja je proizvodila čokoladu. Godine 1861. Cadbury je došao na ideju da strpa robu svoje firme u kutiju u obliku srca uoči 14. februara. Čak i nakon što su čokolade već odavno pojedene, zaljubljene djevojke u kutiji Cadbury čokolade čuvale su uspomene.

U Americi i muškarci i žene kupuju čokoladu jedni drugima na Valentinovo, ali u Japanu se očekuje da će žene kupovati čokoladu svom dragom.

Pedesetih godina prošlog stoljeća čokolade u obliku srca kupovale su se kao prihvatljiv način da žene priznanaju svoje ljubavi muškarcu.

Međutim, harana ljubavi može imati i dublje značenje. Pažljivo pogledajte reklame s čokoladom i vidjet ćete da na većini žena sama uživa u slatkom ukusu. Gotovo da je čokolada zamjenjena za ostale užitke. Kome treba muškarac, kad je čokolada jednako slatka?