simon price 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Kako broj zaraza koronavirusom u Velikoj Britaniji ponovno raste, neki od potpuno vakcinisanih osoba dobili su takozvanu probojnu infekciju, odnosno zarazili su se covidom-19 unatoč tome što su primili obje doze.

FIXGEHALT

Clare Jenkins (44) iz Cambridgeshirea zarazila se u avgustu koronavirusom nakon što je njena kćerka dobila virus na jednoj zabavi, piše The Guardian.

“Ne želim ni zamisliti kako su stvari mogle izgledati da se nismo vakcinisali “

“Kada je njen test bio pozitivan, nas četvero u kući proveli smo vrijeme u izolaciji i bili smo negativni. No, četiri dana nakon što je završila izolacija, moj muž je počeo dobivati simptome te je bio pozitivan dva dana kasnije, dok sam ja i dalje bila negativna. Nakon dva dana i moj test je bio pozitivan”, ispričala je Jenkins.

Jenkins je od aprila vakcinisana s obje doze. Njen suprug je također bio u potpunosti vakcinisan kada se zarazio covidom. https://ec902e1486d4f1f0f370849f706905a2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

LIDER

“Definitivno me iznenadilo kad smo se razboljeli. Moj muž je imao teže simptome od mene. Neko smo vrijeme bili jako zabrinuti za njega, imao je sve moguće simptome i osjećao se jako loše nekih deset dana”, dodala je.

“Morali smo otkazati naš jedini godišnji odmor planiran za ovu godinu, dvije sedmice u Cornwallu, kojem smo se jako veselili. Također sam trebala trčati londonski maraton i to mi je uvelike poremetilo planove za trening. Ali i dalje mi je drago da sam se vakcinisala. Bilo je problema, propustili smo lijep porodični odmor, ali to nije kraj svijeta i ne želim ni zamisliti kako su stvari mogle izgledati da se nismo vakcinisali”, kazala je Jenkins.

“I dalje bih rekao bilo kome: vakcinišite se”

Simon Price (54), iz Oxfordshirea smatra da se zarazi koronom kada je u julu bio na polufinalnoj utakmici između Engleske i Danske na stadionu Wembley. https://ec902e1486d4f1f0f370849f706905a2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

“Cijelo vrijeme sam radio od kuće i bio sam pomalo ponosan na to koliko sam pazio da zaštitim svoju porodicu od zaraze. Išao sam jedino u trgovinu, nekoliko puta došao u ured u junu te bio na utakmici. Inače se nisam družio” rekao je Price.

“Dva dana nakon utakmice bio sam pozitivan. Tamo se nisu slijedile mjere distanciranja, ali sam ja nosio masku; vjerovatno sam bio jedan od njih stotinu koji je to radio”, dodao je.

Nekoliko dana nakon utakmice, Price, koji je bio potpuno vakcinisan, dobio je simptome zaraze te je bio pozitivan na testu. Izolirao se kod kuće od svoje supruge.

“Spavali smo u odvojenim spavaćim sobama dobre tri sedmice i na sreću je moja žena cijelo vrijeme bila negativna. Primio sam obje doze vakcine i siguran sam da je to pomoglo smanjiti simptome. Osjećao sam se loše dva ili tri dana i još uvijek mi se okus nije vratio 100%. No, imao sam i gorih prehlada”, ispričao je Price.

“Nakon toga sam prodao svoje članstvo na Wembleyu i odlučio da više neću ići na takva okupljanja. Sada se družim samo s jednim prijateljem dok šetamo pse. Jednom smo otišli jesti u pub, ali osim toga pokušavam se držati podalje od ljudi. Volim putovati i jako sam društven i trenutno nemam nekih radosti u mom životu pa se radujem povratku druženja s ljudima i putovanjima. I dalje bih rekao bilo kome: vakcinišite se”, dodao je.

“Ovog vikenda idemo na još jedan festival u Londonu”

Hannah McGuire (28) iz Londona otputovala je početkom avgusta na festival Wilderness u Oxfordshire s grupom prijatelja i boravila tamo od četvrtka do ponedjeljka.

“Morali smo pokazati ili potvrdu o vakcinaciji ili dokaz o negativnom testu. Neki od nas su sedmicu dana nakon festivala bili pozitivni na covid, unatoč tome što smo primili obje”, kazala je McGuire.

McGuire je drugu dozu primila početkom juna, a svoju je infekciju covidom na početku zamijenila trovanjem hranom.

“Kasnije sam vidjela da je povraćanje također simptom zaraze covidom. Kašljala sam, osjećala sam se umorno i imala sam glavobolju. Nije bilo lijepo”, rekla je McGuire i dodala kako nije sigurna je li pametno ići na velika okupljanja u vrijeme kada se brzo širi delta varijanta.

“Ako nas ima tako puno na okupu, čak i na otvorenome, uvijek postoji rizik da će neko zaraziti covidom. Svi smo mladi i niko od nas nije se ozbiljno razbolio, ali mogli smo biti u kontaktu s ranjivijom skupinom. Drago mi je što smo otišli jer godinama nismo ništa radili. Ovog vikenda idemo na još jedan festival u Londonu, sada kada smo preboljeli koronu i oporavili se”, kazala je McGuire.