Kako je Dodik pristao na “non paper” igru i priču da je prihvatljiva “Velika Albanija”

Screenshot 3 1 38
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Reakcije Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnika SNSD-a, na teze ispisane u neslužbenom dokumentu (non paper) koji je potekao iz Slovenije, iz jednog ugla otkrivaju možda neiskrenu politiku i odnos koji ima spram Srbije.

Naime, slovenski “non paper” u fokus stavlja neke nove granice na Zapadnom Balkanu, koje podrazumijevaju otcjepljenje entiteta Republika Srpska, ali i pripajanje Kosova Albaniji. Jasno je da Dodiku priča o raspadu BiH te osamostaljenju entiteta RS stvara osmijeh na licu. Tako je slovenski “non paper” dočekao i komentarisao u kontekstu da za takvo nešto postoji raspoloženje u mnogim evropskim zemljama.

Ipak, iako isti “non paper” podrazumijeva i pitanje Kosova i pripaja ga Albaniji, čime se stvara tzv. “Velika Albanija”, Dodik u svojim izjavama nije naročito tretirao taj detalj.

A kako jedan dio “non papera” onda može biti prihvatljiv, a drugi u potpunosti odbačen? Vjerovatno nikako, pa je čelnik SNSD-a samo izbjegao komentirati stvaranje “Velike Albanije”, prezauzet radovanjem jer je tema o nekim novim granicama konačno stavljena na, makar neslužbeni, dnevni red.

Sada se nameće pitanje iskrenosti odnosa Dodika prema Srbiji i dugogodišnjeg “patriotskog” branjenja Kosova i osuđivanja stvaranja neke “Velike Albanije”. Da li bi Dodik pristao na “Veliku Albaniju” samo da dobije svoju državu i eventualno je pripoji Srbiji? Bez obzira na to što bi se gubitak Kosova i “Velika Albanija” pokušali opravdati stvaranjem neke velike ili veće Srbije, nameće se pitanje dosadašnje politike iskrenosti prema kosovskom pitanju.

Dodik je prije tri dana u Beogradu nekoliko puta naglasio da će za stavljanje teme o mirnom razlazu u BiH podršku pokušati tražiti kod Aleksandra Vučića, pozivajući ga i govoreći da se mora uključiti. U takvoj situaciji i Vučić bi morao birati između Kosova i “Velike Albanije” i RS-a. A takav izbor vuče mnogo dublje posljedice nego je to suštinska podrška Dodiku i njegovim snovima.