Portal 072info

Kako je Edin Džeko ujedinio Bosnu i Hercegovinu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Edin Džeko, zvijezda Manchester Cityja, preživio je grozno djetinjstvo tokom opsade Sarajeva kako bi postao jedno od najvećih fudbalskih imena i simbol nove BiH , piše današnji The Guardian

Kako piše Ed Vulliamy, Novinar londonskog The Guardiana, upravo učešće reprezentacije BiH na Mundijalu u Brazilu ujedinilo je podijeljenu i poplavama rasturenu zemlju koja sada motivira i pruža punu podršku timu svoje države u Brazilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

List danas donosi detaljnu priču o poplavama koje su pogodile našu zemlju, ali i našim Zmajevima i putu koji su prešli kako bi došli do ovogodišnjeg Mundijala.

Iz blata, mulja i prljavštine u BiH je vidljiva i druga slika, potpuno različita i veličanstvena…, piše Vuilliamy.

 “Među mnogim fotografijama poplava, jedna nosi nešto sasvim drugo, nešto veliko. Na njoj žena vodi svog sina koji na sebi imaju majicu sa imenom Edina Džeke”, piše on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjeća na činjenicu da će za sedam dana na legendarnu Marakanu u Rio de Janeiru istrčati reprezentacija čijih je pola članova izbjeglo iz Bosne i Hercegovine kako bi preživjeli agresiju i ubijanje.

Vulliamy posjeća na razgovor sa Asmirom Selimovićem koji je pred genocidom u Srebrenici izbjegao u St. Louis.

“Džeko je idol nacije. Kad on postigle gol, kao da smo svi mi postigli gol. On je primjer za sve nas, naša nada”, kazao je Selimović te 2011. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećajući na raspad Jugoslavije koja je bila nogometna velesila i prvu utakmicu protiv Albanije sedam dana nakon potpisivanja Dejtona, Vulliamy navodi kako su Zmajevi bili na korak do Svjetskog prvenstva 2001. godine.

“Dragulj u kruni Zmajeva je Džeko koji nosi nadimak Dijamant. Sjećam se kad je postigao svoj prvi gol u dresu reprezentacije BiH, u junu 2007. godine na stadionu Koševo pored kojeg se nalazi groblje u kojima leže poginuli u ratu. Taj njegov gol bio je izjednačujući nakon što je Turska vodila sa 2:1. Na kraju je BiH pobijedila 3:2.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Džeko je rođen 1986. godine u Briješću u blizini Sarajeva koje će kasnije okupirati bosanski Srbi. Među uništenim domovima bio je i njegov te su se Edin i njegova porodica morali preseliti u podrum kod nane.

“Proveo sam djetinjstvo u opsadi. Živjeli smo u zajedno sa 15 ostalih članova porodice u 35 kvadratnih metara. Svakog dana čuo sam pucnjeve. Izgubili smo prijatelje i rođake. Ta sjećanja me nikada neće napustiti”, kazao je Džeko u jednom televizijskom intervjuu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon svega što je preživio, Džeko se trudi da pomogne mladim ljudima u njegovoj zemlji, pogotovo u obrazovanju, piše Villiamy u opširnom tekstu o nogometnoj rerezentaciji BiH uoči početka Svjetskog prvenstva u Brazilu.

THE GUARDIAN

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)