Portal 072info

Kako je EU preko noći BiH vratila u 2010. godinu: Korona-realnost i politika

Screenshot 1 1430
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uprkos prvobitnim optimističnim najavama da će BiH biti na popisu zemalja čiji će državljani od 1. jula moći putovati u zemlje Evropske unije, posljednje informacije govore da je za našu zemlju, barem privremeno spuštena još jedna rampa. Bosnu i Hercegovinu je sredinom sedmice prvo “ohladila” susjedna Hrvatska koja je svim građanima iz naše zemlje odredila mjeru obavezne 14-dnevne samoizolacije po ulasku u tu zemlju. Sada iz iste te Hrvatske dolaze informacije da su se njeni politički predstavnici u tijelima Evropske unije do posljednjeg trenutka borili za BiH da se nađe na popisu zemalja za koje će biti otvorene granice EU.
Dakle, u isto vrijeme kada je Hrvatska određivala mjere BiH, navodno se borila da EU te mjere ukine za građane naše zemlje.

Od zemalja sa Zapadnog Balkana od 1. jula će u države EU moći putovati samo građani Srbije i Crne Gore. Ostali, pa i BiH, morat će čekati novi presjek stanja koji će se dogoditi 15. jula i do tada se nadati da će dnevni prosjek novozaraženih koronavirusom imati trend pada koji će zadovoljavati standarde Evropske unije.

U međuvremenu je BiH privremeno vraćena u 2010. do kada su građani BiH trebali vize za putovanje u zemlje Evropske unije, što je također bila velika prepreka i otežavajuća okolnost koja je bila uteg na plećima Bosanaca i Hercegovaca. Politika je tada bila ključna i od politike je zavisilo kada će za BiH biti uveden bezvizni režim.

Koliko je sada politika imala utjecaja na odluku, odnosno sastavljanje liste zemalja koje čiji će građani od 1. jula moći u EU pokazat će vrijeme. U donošenju posljednje odluke EU ključni kriterij je bio broj zaraženih na 100.000 stanovnika. Tako je za ulazak na listu bilo potrebno prvobitno maksimalno 16 zaraženih na 100.000 stanovnika. BiH je donedavno imala 14,8 i trebala se naći na listi. Ipak, rast broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana navodno je bio presudan.

Međutim, ni Srbija ništa bolje ne stoji na listi i podaci govore da broj novozaraženih u toj zemlji ima trend rasta. Ipak, za Srbiju je pronađeno opravdanje i ta zemlja se našla na zelenoj listi.

Nažalost, kao i mnogo puta do sada BiH će morati čekati i krčiti teži put ka EU. U ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego maksimalno pridržavanje mjera kako bi broj zaraženih bio što manji. U međuvremenu građani se mogu nadati da će osjećaj blokade kakav je vladao do 2010., kada je riječ o putovanjima, što prije proći, a do tada možda domaća, ali i međunarodna politika bude korektnija i konkretnija.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Capak: Nije nam potreban novi lockdown, postoji niz drugih mogućnosti

072info.com

Otkriven novi simptom koronavirusa, gubitak sluha se javlja kod mnogih zaraženih

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI