Portal 072info

Kako je EU vagala i izvagala: Zašto su Srbija i Crna Gora dobile zeleno svjetlo za putovanja, a BiH ne

C4482CFC 938A 467E 80EA 29E66DB8FA01
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vijeće Evropske unije danas je konačno donijelo zvaničnu odluku, nakon nekoliko dana usaglašavanja, rasprava i analiza, kojim zemljama će biti dato zeleno svjetlo za putovanja u zemljama Evropske unije.

Radi se o preporuci, iako svaka država za sebe može donijeti odluku, kao što je Hrvatska odlučila u odnosu prem BiH.Od zemalja regije na listi 15 država čijim građanima je dozvoljeno putovanje samo su Srbija i Crna Gora. BiH nije dobila zeleno svjetlo iako se nalazila na prvobitnoj draft listi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogo je pitanja zašto je to tako. Postojali su određeni kriteriji, čak se spominju i brojne rasprave među zemljama članicama EU, ali ne može se isključiti ni politički segment u cijeloj priči.

Ključni element bila je epidemiološka situacija u pojedinoj državi u zadnjih 14 dana. Gledao se broj novozaraženih na 100.000 stanovnika i poredio sa prosjekom Evropske unije. Da bi neka država dobila zeleno svjetlo trebala je imati približan prosjek za prosjekom EU na 100.000 stanovnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Epidemiološka situacija u BiH jeste pogoršana u zadnjih 15 dana. Ipak, ako uporedimo rast novozaraženih u Srbiji sa onim u BiH, onda je evidentno da taj kriterij nije bio presudan. Srbija već danima bilježi više od 220 novozaraženih sa tendencijom rasta.

Evropska unija je u obzir uzimala generalni odgovor svake države na koronavirus, uzimajući u obzir dostupne informacije poput broja testiranja, praćenja kontakata, liječenja oboljelih, dostupnosti informacija i druge aspekte.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Treba naglasiti da je Evropska unija u obzir uzela i reciprocitet. Tako BiH u prilog nije išlo ni što vlast nije otvorila granice za državljanje EU, za razliku od Srbije.

Kada je u pitanju broj testiranja zanimljivo je da je BiH mnogo više testirala od naprimjer Hrvatske. Također BiH ima znatno povoljniju epidemiološku situaciju i od nekih članica EU, poput Švedske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, s obzirom d aje jasno da je EU vagala više faktora, ne može se isključiti opcija ni određenog dijela političke primjese. Evropska unija nastoji sa Srbijom održati kontinuitet saradnje u kontekstu pitanja Kosova, pa se stavljanje Srbije na zelenu listu može određenim dijelom posmatrati i u tom smislu. Crna Gora je svakako najbliža EU od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Tako će BiH morati čekati revidiranje ove liste 15. jula, a građanima naše zemlje ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju boljim vijestima sredinom sedmog mjeseca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šta otkrivaju izvještaji CIK-a: Ovo su najizdašniji finansijeri vladajućih stranaka u BiH

Redakcija

BiH će se do 2028. godine razvijati dvostruko brže od Hrvatske

Redakcija

U BiH uvezeno više 9.000 tona otpada

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME